Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Werkt een beschadigde of vervuilde steen nog?

Soms lijkt een steen versleten. De steen breekt spontaan of springt ineens uit zijn setting. Er springt zomaar een scherfje af, of er komt een barst in. Gelukkig verdwijnt dan de helende werking lang niet altijd. En je kunt dat risico verkleinen.

lapislazuli beschadigdBeschadigde schijf lapis lazuli
Vaak is een beschadigde steen niet zo mooi meer (het oog wil ook wat). Zoek je op internet, dan vind je vaak dat de steen in zo’n geval geen energie meer bevat en beter vervangen kan worden door een nieuwe. In de praktijk ligt het echter wat genuanceerder.

Sommige stenen werken nog wel degelijk, beschadigd of niet. Stenen met kleine breuken en beschadigingen kunnen wel degelijk nog een perfecte werking hebben.

Dit betreft vaak ruwe kristallen, waar de beschadiging amper opvalt, bijvoorbeeld bergkristal of apofylliet. Soms draagt de breuk juist bijdraagt aan de schoonheid van de steen, zoals bij iriskwarts en regenboogkristal, beide met interne breukjes.

Ook als een steen beschadigd raakt door een val of een stoot, kan de helende werking blijven bestaan.

Tip: doormeten

Wij bevelen aan om beschadigde stenen altijd door te meten om te weten of ze nog werken.

Je kunt dat zelf doen. De beste manier is de steen testen met bijvoorbeeld een biotensor of een pendel.
Daarmee kun je vaststellen hoeveel energie de steen nog bevat. De steen kan nog bijna vol zijn, maar kan ook bijna leeg zijn.

Een nieuwe schoongemaakte en opgeladen steen bevat 100% energie.
Een gebruikte steen bevat per definitie altijd minder dan 100% energie. Hoeveel minder hangt af van het gebruik en de intensiteit van energieoverdracht.

Een beschadigde steen werkt goed zolang de energie meer dan 80% is.

Energetisch vuil

opladen met bergkristalEnergetisch opladen met bergkristal trommelsteentjesLetterlijk slijten doen edelstenen onder normale omstandigheden niet, maar ze kunnen wel vervuild raken als ze gedragen of gebruikt worden. Het gaat daarbij om energetisch vuil, dat de werking verzwakt.

In onze praktijk blijkt dat intensief gebruikte en gedragen stenen spontaan kunnen breken of uit hun setting loslaten. Ze zijn leeg en kunnen moeilijk weer opgeladen worden.

Dergelijke stenen kun je het beste teruggeven aan moeder aarde.

Dat kun je vaak voorkomen. Het is belangrijk om de edelstenen en mineralen die je vaak draagt of in handen hebt, regelmatig energetisch te verzorgen: ontdoen van energetisch vuil, daarna opladen met nieuwe energie.

Daardoor kan hun werking optimaal en langdurig zijn.

 

Meer informatie bij onze praktijktips:
- Hoe maak je een edelsteen schoon?
- Hoe meet je of een edelsteen nog werkt?

Wil je meer weten over afzonderlijke stenen?

Saskia schreef ook artikelen over kenmerken en helende werking van afzonderlijke edelstenen, mineralen, gesteentes en fossielen. Zoals bergkristal, amethist, lapis lazuli, maansteen, magnetiet, vuursteen, zonnesteen en tientallen anderen.
Je vindt deze artikelen op de website Semoea Helende Edelstenen.