Webtips: goede websites over geologie en mineralogie
Overzicht van interessante, leuke, informatieve websites over de fysische eigenschappen van edelstenen, mineralen en gesteentes.
Zelf een leuke website ontdekt? Stuur je tip naar Saskia.
- Een van Nederlands fraaiste verzamelingen mineralen en fossielen. Verzamelde schatten van moeder Aarde in het pittoreske Giethoorn. Zeer de moeite waard.
- In het centrum van Amsterdam, gekoppeld aan een historische diamantslijperij, ligt het interessante Diamantmuseum Amsterdam.
Leuk en uitgebreid overzicht van juwelier Juwelo met basiskennis over edelstenen, zoals kleur, slijpvorm, zetting, verzorging, draagtips, mode, legendes, ontstaan en herkomst. Algemeen en ook uitgesplitst per edelsteen. Gekoppeld aan een webwinkel.
- Een charmant museum met een grote collectie fossielen, edelstenen en mineralen. Leuk en interessant zijn de lokale vondsten.
- Deze site geeft veel informatie over de geologische geschiedenis van Nederland. Ook informatie over de meer dan 60 soorten mineralen die in Nederland worden gevonden. De teksten zijn laagdrempelig en doorspekt met leuke voorbeelden.
- Een indrukwekkende collectie fossielen, edelstenen en mineralen. Na het museumbezoek is de mooi aangelegde stenentuin zeker een bezoekje waard. Daar ligt voor 60 ton aan keien, her en der in Nederland gevonden. Interessant is de informatie bij een groot aantal van die keien over de mineralogische kenmerken en structuur.
- Prachtig foto's in een Online Mineral Museum (Engelstalig). Zeer de moeite waard als je de verschillende uiterlijke vormen van een bepaald mineraal wilt bekijken. Steeds is de vindplaats vermeld.
Een leuke website over ijstijden en zwerfkeien. In Noord-Nederland kun je heel veel zwerfkeien vinden. Hoe kun je ze herkennen en waar komen deze stenen oorspronkelijk vandaan? Zeer toegankelijke informatie, ook voor beginners.
De Stichting Geologische Aktiviteiten (GEA) stimuleert de belangstelling voor geologie. GEA organiseert prachtige beurzen met mineralen, fossielen, edelstenen en gevarieerde tentoonstellingen. Fusie van Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) en Stichting Geologische Aktiviteiten (GEA).
- Engelstalige site over mineralen, met veel feitelijke informatie over fysieke eigenschappen en vindplaatsen. Ook veel foto's.
- De Mineralogische Kring Antwerpen (Minerant) brengt allerlei informatie voor iedereen met belangstelling voor mineralogie. Organiseert ieder jaar een eigen beurs en biedt een internationale lijst van edelsteenbeurzen.
- Naturalis heeft een paar interessante vaste tentoonstellingen over onze aarde en over geologische processen, en een schatkamer vol edelstenen die zó in een kroon of scepter passen. En als je van fossielen houdt, mag je de oerparade niet missen.
- In zilverstad Schoonhoven bestaat al vanaf de 17e eeuw een traditie in goud en zilversmeden. Naast fraaie sieraden worden er ook mooie gebruiksvoorwerpen van edelmetalen vervaardigd. Een mooie collectie.
- Voor wie meer wil weten over de mineralogie van mineralen en gesteenten. Stapel van Stenen is bedoeld voor de serieuze verzamelaar en handelaar in mineralen en gesteenten. Deze website gaat in op hoe je zelf stenen kunt herkennen, identificeren en onderzoeken op echtheid. Zie ook de zeer informatieve YouTube-filmpjes van Stapel van Stenen. Met een gemiddelde duur van een half uur, een fijne tijdsbesteding tijdens je lunchpauze.
- Sinds 1784 voor publiek toegankelijk. Bijzonder dat het oorspronkelijke gebouw en de oorspronkelijke indeling zo goed zijn bewaard. Bijzonder is de manier waarop de fossielen en mineralen zijn opgesteld in de ovale toonzaal van het Teylers Museum.
- Engelstalige website met enorm veel informatie over kwarts. Niet alleen over bergkristal, maar ook over alle macrokristallijne broertjes (zoals amethist, rookkwarts en tijgeroog) en microkristallijne zusjes (zoals rode jaspis, heliotroop, blauwe chalcedoon en onyx).
- Een Engelstalige site met veel informatie over de fysieke eigenschappen van individuele mineralen, met foto's, informatie over de samenstelling, kristalroosters en meer. Een informatieparadijs voor de verzamelaar.