Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Handsteen, knuffelsteen of trommelsteen: herken de verschillen

In de edelsteentherapie werken we veel met trommelstenen, knuffelstenen en handstenen. Een reden is dat dergelijke stenen over het algemeen goed betaalbaar zijn. En ze hebben een of meer vlakke kanten, waardoor je ze goed op het lichaam kunt leggen. De benamingen worden wel eens door elkaar gebruikt. Toch zijn er belangrijke verschillen.

Trommelstenen

getrommelde stenenGetrommelde stenen

Trommelstenen ontstaan als ruwe (edel)stenen worden bewerkt in een roterende trommel met water en slijpmiddel (carborundum, siliciumcarbide). Door het op elkaar vallen en schuren verdwijnen alle uitsteeksels en scherpe punten. Afhankelijk van hardheid en samenstelling vermindert omvang van de steen bij het trommelen met eenderde tot tweederde.

Het trommelen gebeurt in minimaal drie fases, met steeds fijner slijppoeder. Het eindresultaat is afhankelijk van factoren als soort steen, formaat steen, tijdsduur en de snelheid waarmee de trommel schommelt. Afhankelijk van de gewenste kwaliteit duurt het trommelen 2 tot 5 weken.

De verschillende maten trommelsteen ontstaan soms gecontroleerd, soms willekeurig tijdens het trommelen.
Alle afgestoten kleine stukjes steen zijn toch bruikbaar. Dergelijk gruis is bijvoorbeeld geschikt voor oplaad- en ontlaadsteentjes, of voor splitkralen.

Soms wordt het ruwe gesteente eerst in bepaalde vormen gezaagd. Ga je dergelijke vormen trommelen, dan heb je meer controle over het eindresultaat. Zo kun je bijvoorbeeld afgeronde vormen als een ei, een bol of een traan maken. Vaak wordt dan extra materiaal (plastic bolletjes) in de trommel gedaan, om de stenen te beschermen tegen beschadiging door té harde botsingen.

Knuffelstenen

Knuffelstenen zijn bijzondere trommelstenen. Ze hebben altijd een formaat dat prettig in de hand ligt. Je kunt er gemakkelijk je vingers om sluiten. Bovendien voelen knuffelstenen zeer glad en zacht aan.

Knuffelstenen worden gemaakt door bij de laatste keer trommelen geen carborundum, maar tinoxide of diamantpoeder als slijp- en polijstmiddel te gebruiken. De stenen krijgen daardoor een glad, zijdezacht oppervlak.

Sommige stenen zijn zelfs na al deze bewerkingen nog steeds een beetje ruw, of vertonen niet de gewenste glans. Die worden dan toch als trommelsteen verkocht.

Verwarrend is dat sommige handelaren elke trommelsteen een knuffelsteen noemen.

Handstenen

lapis lazuli handsteenLapis lazuli handsteenAls je ruwe stenen in handzame plakken of plakjes zaagt, kun je ze gemakkelijker verder bewerken. Een handsteen is een dergelijk plakje steen.

Een handsteen is altijd met de hand afgeslepen en gepolijst. De vorm is daarom meestal afgeplat. Soms ook is een handsteen voorbewerkt met de trommel.

Voor handstenen wordt vaak een betere kwaliteit steen gebruikt dan voor trommelstenen, om de kans op breuk te verminderen. Omdat de bewerking door een mens gedaan wordt, is er meer controle op het eindresultaat, en dat zie je.

In de edelsteentherapie zijn handstenen geliefd omdat ze uitstekend blijven liggen bij een steenlegging.

Verschillen in werking

De energetische werking van trommelsteen, knuffelsteen en handsteen verschilt. Dit is een gevolg van de uiteenlopende bewerking.

Trommelstenen en knuffelstenen werken vooral op lichamelijke klachten. Ze zijn vooral geschikt voor:

  • kristalwater maken;
  • steenleggingen;
  • verwerking in mandala's (stenen in een cirkel) en grids (stenen in een rechthoek);
  • decoratie.

Handstenen werken vooral op lichamelijke en geestelijke klachten. Ze zijn geschikt voor:

  • dezelfde zaken als trommelstenen;
  • sieraden;
  • gezichtsmassage, handmassage, massage van het hele lichaam.

 

 

 

Wil je meer weten over afzonderlijke stenen?

Saskia schreef ook artikelen over kenmerken en helende werking van afzonderlijke edelstenen, mineralen, gesteentes en fossielen. Zoals bergkristal, amethist, lapis lazuli, maansteen, magnetiet, vuursteen, zonnesteen en tientallen anderen.
Je vindt deze artikelen op de website Semoea Helende Edelstenen.