Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Stenen en sterrenbeelden

stenen en sterrenbeeldenAl heel lang worden edelstenen en mineralen gekoppeld aan sterrenbeelden, of beter gezegd: aan tekens van de dierenriem. Ook op mijn webpagina's over de werking van edelstenen vind je bij elke steen de bijbehorende sterrenbeelden. Waarop is dat gebaseerd? En hoe belangrijk is het?

Oudheid en middeleeuwen

De koppeling heeft een lange geschiedenis.

De astrologen uit de klassieke oudheid en de middeleeuwen meenden dat er zeven planeten zijn. Die planeten zouden het leven en lot van de mensheid en ieder mens afzonderlijk bepalen.
Eigenlijk hadden ze het over zeven hemellichamen, want de zon en de maan speelden ook een grote rol, en dat zijn geen planeten. De zon is een ster en de maan is een hemellichaam dat als een satelliet om een planeet (de aarde) draait.

De observaties die toen gedaan zijn, zie je nog steeds grotendeels terug in de huidige astrologie. In landen als India of China is het nog steeds heel normaal om voor belangrijke gebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk, start van een nieuw bedrijf te informeren naar de gunstigste stand van planeten en sterren.

In de oudheid en de middeleeuwen werden de zeven ‘planeten’ ook in verband gebracht met de zeven metalen die toen bekend waren.(in de table hieronder zoe je welke). Men zag eveneens een verband met andere zeventallen, bijvoorbeeld met de zeven dagen van de week.

Ook meende men dat de stand van sterren en planeten invloed heeft op de vorming van edelstenen en metalen.
Met name de Duitse abdis Hildegard van Bingen (1098-1179) heeft in haar mystieke beschrijvingen de relatie tussen de vorming van de edelstenen en de werking op onze gezondheidsklachten beschreven. Haar observaties werden een belangrijke bron voor de beschrijvingen van de werkzaamheid van stenen, die nog steeds ook kloppen.

Kleuren en metalen

Een belangrijke factor in de koppeling van stenen aan planeten is kleur. Bij observatie vanaf de aarde kun je de kleuren van planeten onderscheiden:
- Mercurius is grijs en Venus is beige.
- Uranus en Neptunus zijn blauw, Mars is rood
- Jupiter is oranje-wit, Saturnus is geel.
De waargenomen kleur wordt grotendeels bepaald door de samenstelling van het oppervlak en door de atmosfeer van de planeet. Ook de aardse atmosfeer heeft invloed, want daar kijk je als waarnemer doorheen.

In onderstaande tabel kun je zien hoe de planeet of de kleur van het bijbehorende metaal bepaald heeft welke mineralen en edelstenen bij de planeet horen.

Zo zie je bijvoorbeeld dat ijzer bij de rode planeet Mars hoort. Stenen die bij Mars horen, bevatten heel vaak ijzer. Als erts is ijzer donkergrijs tot zwart; en oxiderend ijzer wordt rood.
Het metaal koper hoort bij Venus. Veel stenen die bij Venus horen, bevatten koper. Koper is van zichzelf rossig tot rood; oxiderend koper wordt groen.

Met andere woorden: de link tussen de stenen en de hemellichamen is vaak te vinden in de chemische samenstelling van de steen. De stenen bevatten als belangrijk element of sporenelement het metaal dat bij de planeet hoort.

stenen en sterren

 


Let op! Er zijn veel verschillende interpretaties van welke stenen bij welke sterrenbeelden (en dus ook bij welke planeten) horen.

De interpretatie in dit artikel is gebaseerd op 10 planeten, die elk hun eigen kleuren edelstenen hebben. Aan de 7 klassieke hemellichamen zijn in dit systeem Uranus, Neptunus en Pluto toegevoegd.

In boeken en op internet kun je werkwijzes met twaalf of zelfs meer hemellichamen vinden.

Dierenriemteken Planeet Metaal Kristalkleur Voorbeelden
Waterman
21 jan - 19 feb
Uranus

Uranium, aluminium Blauw, blauwgroen, groen Aquamarijn, Amazoniet, Malachiet
Vissen
20 feb - 20 mar
Neptunus Nikkel Violet, blauw, veelkleurig Larimar, Amethist, Fluoriet
Ram
21 mar - 20 apr
Mars IJzer Rood Rode jaspis, Carneool, Gabbro
Stier
21 apr - 20 mei
Venus Koper Roze, oranje Oranje saffier, Kunziet, Rhodoniet
Tweelingen
21 mei - 21 jun
Mercurius Kwikzilver Geel, oranje Tijgeroog, Barnsteen, Oranje calciet
Kreeft
22 jun - 22 jul
Maan Zilver Groen Smaragd, Prehniet, Jade
Leeuw
23 jul - 23 aug
Zon Goud Wit Bergkristal, Rutielkwarts, Haliet
Maagd
24 aug - 23 sep
Mercurius Kwikzilver Geel, goudgeel, oranje Goudtopaas, Chiastoliet, Rode mosagaat
Weegschaal
24 sep - 23 okt
Venus Koper Blauw, groenig, bruin, wit Peridoot, Agaat, Apofylliet
Schorpioen
24 okt - 22 nov
Mars, Pluto IJzer, chroom Rood, zwart Granaat, Rode jaspis, Onyx
Boogschutter
23 nov - 21 dec
Jupiter Tin Blauw Blauwe saffier, Labradoriet, Tanzaniet
Steenbok
22 dec - 20 jan
Saturnus Lood Groen, zwart Toermalijn (groen, zwart), Zoisiet, Shungiet

 

Werken stenen alleen als ze bij jouw sterrenbeeld passen?

Nee, je hoeft niet te kijken of je sterrenbeeld bij de gekozen steen staat. De steen zal altijd voor iedereen werken.
Wel is het zo, dat als je sterrenbeeld bij de steen hoort, de steen meer effect op je zal hebben.

Bijvoorbeeld: stel dat je geen keuze kunt maken tussen amethist en bergkristal, omdat ze allebei werken op je milde hoofdpijnklachten. En jouw sterrenbeeld staat wel bij de amethist, en niet bij de bergkristal. Dan kun je het beste de amethist kiezen.

En stel dat beide stenen bij jouw sterrenbeeld horen, dan zal kennis van de sterrenhemel ten tijde van jouw geboorte helpen, en kun je bijvoorbeeld kijken naar de stenen die bij de ascendant horen.

Geen horoscoopsteen

De stenen die bij jouw sterrenbeeld genoemd wordt, zijn sterrenbeeldstenen, geen horoscoopstenen.

Een sterrenbeeldsteen wordt bepaald door een deelaspect van de astrologie. Op jouw geboortedatum staan er meerdere planeten aan de hemel en hebben meerdere stenen invloed op jou en je gezondheid. De sterrenbeeldsteen past bij het meest kenmerkende hemellichaam in de sterrenstand van de geboortemaand.

Een horoscoopsteen is een steen die precies past bij datum, tijd en locatie van jouw geboorte. In de astrologie speelt bijvoorbeeld de ascendant van de planeet waaronder je geboren bent, een grote rol op hoe je bent en reageert.

Als je de juiste stenen bij jouw geboorte wilt hebben, heb je meer informatie nodig dan je geboortedatum. Welke andere hemellichamen waren op dat moment aanwezig? Wat was hun exacte positie ten opzichte van elkaar? – en nog veel meer. Op basis van die informatie kan jouw horoscoopsteen bepaald worden. En daar kan een astroloog beter bij helpen dan een edelsteentherapeut.

Wil je meer weten over afzonderlijke stenen?

Saskia schreef ook artikelen over kenmerken en helende werking van afzonderlijke edelstenen, mineralen, gesteentes en fossielen. Zoals bergkristal, amethist, lapis lazuli, maansteen, magnetiet, vuursteen, zonnesteen en tientallen anderen.
Je vindt deze artikelen op de website Semoea Helende Edelstenen.