Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Kristalpunt dubbeleinder

De meeste kristallen van bergkristal hebben één punt. De energie stroomt van de basis naar de punt, altijd één kant op.

Een dubbeleinder is een kristal dat aan beide uiteinden eindigt in een natuurlijk gevormde punt. bergkristal dubbeleinderBergkristal dubbeleinderDie tweede punt kan als dwarsliggertje aan een ander kristal vastzitten, of als los kristal gevormd zijn in een zachte ondergrond (van bijvoorbeeld klei).

Omdat de dubbeleinder twee punten heeft, kan de energie er op twee manieren doorheen stromen, heen en terug.

Extra werking

De bergkristal dubbeleinder heeft een extra werking naast de algemene werking van bergkristal.

Spiritueel

 • Spiritueel helpt een dubbeleinder bij alles waarvoor verbinding of bemiddeling nodig is.
 • Dat kan een (betere) verbinding zijn tussen verstand en gevoel, tussen je mannelijke en vrouwelijke kant, tussen lichaam en ziel, je Hoger en je Lager zelf, tussen geest en materie. Het kan ook jouw contact met je partner, je medemens, of omgeving zijn.
 • De dubbeleinder versterkt je intuïtie en je telepathische vermogens (door ‘m regelmatig op het voorhoofdchakra te leggen).
 • Dubbeleinders zijn vooral goed voor het vinden van balans tussen uitersten, op allerlei gebied. Huwelijkspartners met tegengestelde karakters kunnen baat hebben bij het dragen van dubbeleinders om elkaar te (blijven) vinden.

Mentaal

bergkristal dubbeleinderBergkristal dubbeleinder

 • Mentaal verbetert de dubbeleinder de energiestromen tussen linker en rechter hersenhelft. Daardoor kun je in lastige situaties beter de juiste woorden en gebaren vinden. En dat leidt tot een helderder communicatie.
 • De dubbeleinder verbetert je geheugen en je herinneringsvermogen.
 • Het kristal vergroot je empathisch vermogen, helpt je beter te verplaatsen in andermans positie.
 • Wil je jouw dromen beter herinneren na je ontwaken? Leg dan een dubbeleinder onder je kussen!

Emotioneel

 • Emotioneel is de dubbeleinder een grote hulp in situaties waar vaak ruzie is. De dubbeleinder helpt namelijk beter naar elkaar te luisteren, en helpt de ander in zijn waarde te laten.
 • De dubbeleinder kan goed helpen bij het doorbreken van ongewenste patronen, zoals snoepen, drinken of roken.

Fysiek

 • Fysiek kunnen dubbeleinders de energetische doorstroming van de chakra’s verbeteren. Als tijdens een behandeling de energie niet goed doorstroomt, helpt het om tussen de chakra’s dubbeleinders te leggen.
 • Dubbeleinders kunnen ook op pijnlijke plekken of wonden worden gelegd, om zo de pijn te verminderen of zelfs weg te nemen.
 • Als kwarts heeft de dubbeleinder een gunstig effect op huidklachten. Vooral eelt en littekenweefsel kunnen verminderen na een gerichte lokale behandeling met een dubbeleinder.
 • Lokaal ingezet verlicht de dubbeleinder pijn en hoofdpijn, en kalmeert het de zenuwen.
 • Verder stimuleert een dubbeleinder de bloedsomloop, en daarmee de lymfedoorstroming. Weefsels en organen gaan beter werken, de spijsvertering en de uitscheiding worden gestimuleerd.
 • De dubbeleinder is zeer geschikt voor de behandeling van gewrichtsklachten.

dubbeleinder bergkristalDubbeleinder bergkristal 

Herkimer diamant, een bijzondere dubbeleinder

Een bijzondere dubbeleinder is de herkimer diamant. Herkimers zijn genoemd naar hun vindplaats, ze werden voor het eerst gevonden in de county Herkimer in de Amerikaanse staat New York. Het zijn dubbeleinders die als losse kristallen zijn gegroeid in een zachte ondergrond. Ze heten 'diamant' omdat ze een onmiskenbaar sterkere glans en lichtbreking hebben dan 'gewone’ bergkristal.

herkimer diamantHanger van herkimer diamant, een bergkristal dubbeleinder met hoge glans en brekingHerkimers zijn gemiddeld klein; de grootste zijn ongeveer 5 cm lang. Sommige kristallen bevatten zwarte, teerachtige insluitsels. Ze bevatten ook vaak ingesloten water. Dit is echter alleen zichtbaar bij grotere kristallen.

De energie van de herkimer is geconcentreerder vergeleken met ‘gewone’ bergkristal. De herkimer diamant heeft ook nog extra werkingen.

Spiritueel geeft de herkimer een helder hoofd, een helder bewustzijn en waakzaamheid. Hij helpt je ontdekken wie je bent en wat je allemaal kunt. Hij helpt om je om je gaven en talenten te ontdekken. Herkimers lossen blokkades in je aura, chakra’s en meridianen op.

Mentaal geeft de herkimer je een verbeterde waarneming, meer gevoel voor details. En de herkimer maakt je meer oplossingsgericht, helpt je bij het overwinnen van moeilijkheden.

Fysiek verbetert de herkimer je zintuigen, met name je zicht en je gehoor. Herkimer helpt psychosomatische klachten te verlichten. De herkimer ondersteunt alle doorstromingen in ons lichaam, van bloed, lymfe en water en de weefsels en organen die hierbij horen.
Herkimers werken sterker bij het verlichten van pijnklachten. De herkimer kan elektrosmog neutraliseren en vage klachten vanwege die elektrosmog oplossen.

 

Wil je meer weten over afzonderlijke stenen?

Saskia schreef ook artikelen over kenmerken en helende werking van afzonderlijke edelstenen, mineralen, gesteentes en fossielen. Zoals bergkristal, amethist, lapis lazuli, maansteen, magnetiet, vuursteen, zonnesteen en tientallen anderen.
Je vindt deze artikelen op de website Semoea Helende Edelstenen.