Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Kristalpunt fadenkwarts

fadenkwartsFadenkwartsFadenkwarts is een special kristalvorm van bergkristal. Het is vaak glashelder en transparant, soms is het bijna ondoorzichtig en melkig wit. In de steen zijn een of meerdere draadachtige, melkwitte lijnen te zien. Die lijnen bestaan uit piepkleine belletjes gas of water. De steen zelf bestaat uit een aantal aan elkaar gegroeide bergkristallen (aggregaat). De wittige lijnen zijn tijdens de groei van de steen ontstaan.

Bergkristal wordt uit kiezelzuur gevormd. Als het mineraal de ruimte heeft, zullen zich mooie, duidelijk zichtbare (macrokristallijne) kristallen vormen.

Bij de fadenkwarts heeft het kiezelzuur heeft zich opgehoopt en is uitgehard in scheuren en spleten in de rots. Ruimte was er niet of nauwelijks. Wordt zo’n scheur of spleet groter, dan scheurt ook het uitgeharde kiezelzuur dat zich aan weerszijden in de scheur had vastgehecht. Vervolgens vult de scheur zich met nieuw kiezelzuur.

Dit opnieuw vullen met en uitharden van het kiezelzuur verloopt sneller dan het scheuren van de rots. Dit veroorzaakt de rechte, wittige 'draden'. De 'draden' tonen waar de breuk oorspronkelijk liep. Door deze zelfhelende actie heeft de fadenkwarts een bijzondere energetische werking.

Extra werking

Fadenkwarts heeft een extra werking naast de algemene werking van bergkristal. Als zelfhelend kristal ondersteunt fadenkwarts ons zelfhelend vermogen nog sterker dan de andere vormen van bergkristal. Zowel fysiek, als geestelijk.

Mentaal

 • Mentaal helpt fadenkwarts schijnbaar onoverkomelijke tegenstellingen te overbruggen. Het kristal helpt je compromissen te vinden en te sluiten.
 • Het helpt om innerlijke wonden te verwerken, vooral wonden veroorzaakt door grote innerlijke verscheurdheid. Hierbij kun je onder andere denken aan een onverwachte scheiding van dierbare mensen of dieren, al dan niet met schuldgevoelens. Of aan conflictueuze relaties waarin je een dilemma ervaart, bijvoorbeeld waar je loyaliteit ligt, of voor je gevoel zou moéten liggen.
 • Writers block? Fadenkwarts maakt creatief en helpt nieuwe standpunten te verzinnen.
 • Fadenkwarts geeft je de energie en wilskracht om tijdelijk verlaten plannen en projecten weer op te pakken, 'de draad weer op te pakken'.

fadenkwarts kristalFadenkwarst

Emotioneel

 • Emotioneel helpt fadenkwarts je gevoelens van verdriet en rouw beter te verwerken, om vervolgens stappen te bepalen hoe nu verder, en die stappen dan ook werkelijk te zetten.
 • Fadenkwarts helpt om oplossingen te vinden voor schijnbaar onmogelijke situaties en problemen.
 • Voor de mensen die het contact met hun gevoel zijn kwijtgeraakt, helpt de fadenkwarts dat gevoel weer terug te vinden.
 • Fadenkwarts helpt om heftige emotionele of pijnlijke gebeurtenissen goed te verwerken.
 • Het helpt ook als je gedachten en emoties op hol slaan, als je gedachten steeds ronddraaien in eenzelfde kringetje. Het vasthouden of dragen van fadenkwarts helpt je gedachten los te maken van dat ene onderwerp en je aandacht op andere dingen te vestigen.
 • Fadenkwarts kan seksuele trauma's helpen verwerken.

Fysiek

 • Fysiek verlicht Fadenkwarts de gevolgen van zware fysieke belasting. Rugklachten, spierpijnen, klachten aan banden of pezen helen sneller als je een fadenkwarts draagt.
 • Fadenkwarts versterkt de werking van zowel de sensorische als de motorische zenuwen. De sensorische zenuwen brengen de via de zintuigen binnengekomen prikkels naar het brein. Het brein stuurt de motorische zenuwen aan, die onze spieren aansturen onder invloed van de wil.
 • Het dragen van fadenkwarts versterkt ook de zenuwen die het vegetatieve systeem aansturen, zoals de werking van organen, hartslag, ademhaling.
 • Fadenkwarts laat beide hersenhelften goed samenwerken, zelfs bij grote stress.

 

Wil je meer weten over afzonderlijke stenen?

Saskia schreef ook artikelen over kenmerken en helende werking van afzonderlijke edelstenen, mineralen, gesteentes en fossielen. Zoals bergkristal, amethist, lapis lazuli, maansteen, magnetiet, vuursteen, zonnesteen en tientallen anderen.
Je vindt deze artikelen op de website Semoea Helende Edelstenen.