Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Invloed kleur op werking edelstenen

labradorietKleuren en licht zijn constant aanwezig in ons dagelijkse leven. Eigenlijk vergeten we dat ze er zijn en dat ze effect op ons hebben. Kleuren en licht vormen een bron van kracht en energie, als we ze op de juiste manier gebruiken.

Met dit gegeven zijn kleur- en lichttherapieën ontwikkeld. De kleurenleer zoals de kleurentherapie die gebruikt, is ook van toepassing op het gebruik van stenen.

 

Kleuren zijn pure energie

Elke kleur van een steen is licht met een eigen golflengte. De kleuren van stenen zijn pure energie. Die energie wordt via bloed en zenuwbanen doorgegeven aan de zintuigen en de chakra's. Daar kunnen de kleuren helende effecten hebben: op ons lichaam. Op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel gebied.

Zo zal een rode steen, bijvoorbeeld een granaat, rechtstreeks invloed hebben op ons basischakra. Deze absorbeert de rode kleur. Het resultaat is dat zowel de basischakra als de bijbehorende organen (bloed, beenderen, dikke darm, endeldarm) sterker worden.

 

Elke kleur zijn eigen gevoel

Over het algemeen voelen we een subtiel verschil tussen een rode en een blauwe steen. Dat voel je als je ze in je hand houdt, en ook bij het opleggen op het lichaam. De rode zal als 'warmer', 'vuriger' ervaren worden, de blauwe als 'koeler', 'kalmer'.

Zo heeft elke kleur zijn eigen gevoel. Elke kleur resoneert met een of meerdere chakra's.

Je kunt jezelf trainen in het voelen van die verschillen. Het voelen van de stenen doe je via je huid, je chakra's en aura, en je ogen. We geven dat veel aandacht in onze cursussen en workshops.

 

Overzicht helende werking kleuren

Op deze pagina een overzicht van de helende werking van veelvoorkomende kleuren, plus per kleur de bijbehorende stenen.

 

Klik op de kleur die je wilt bekijken

 

Wit Wit is de combinatie van alle kleuren. Het is de kleur van de zuiverheid en onschuld. Wit is koel en afstandelijk, maar ook efficiënt. Het maakt rustig en vredig en helpt naar zuiverheid te streven. Deze kleur stimuleert de groei en de creativiteit. Deze kleur ondersteunt vooral het lymfestelsel.
Chakra: alle chakra’s. Witte kristallen kunnen op alle chakra’s gelegd worden, ter ondersteuning en versterking van hun werking.
Witte kristallen: aragoniet, bergkristal, calciet, iriskristal, maansteen, melkopaal, muscoviet, seleniet, sneeuwkwarts, stilbiet, ijslandspaat.
Rood Rood maakt actief, geeft temperament en energie. Het zorgt voor beweging en levensvreugde. Rood is de kleur van het hart en de liefde. Rood werkt in op onze bijnieren, waardoor deze kleur activeert. Deze kleur ondersteunt vooral het bloed en de bloedsomloop, maar ook het beenderstelsel en de huid. Rood stimuleert de spijsvertering, geeft doorzettingsvermogen, trouw en weerstand.
Chakra: basischakra. Alle rode stenen kunnen op het basischakra gelegd worden.
Rode kristallen: calciet, cinnaber, granaat, rode jaspis, rhodochrosiet, robijn, rutielkwarts, toermalijn, spinel.
Oranje Oranje, een mengsel van rood en geel, maakt vrolijk en bevordert genegenheid, rust en evenwichtigheid. Het en verbindt de eigenschappen van rood en geel. Oranje komt zachter binnen dan rood. Het ontspant en lost angsten en blokkades op. Oranje werkt vooral op de zintuigen, is eetlustopwekkend, verzacht slijmvliesontstekingen en helpt bij het helen van botbreuken. Oranje ondersteunt bij vruchtbaarheidsproblemen, menstruatie en overgangsklachten.
Chakra: heiligbeenchaka. Alle oranje stenen kunnen op het heiligbeenchakra worden gelegd. Ze kunnen ook op de basischakra.
Oranje kristallen: calciet, carneool, granaat, saffier (padparadscha), spinel, topaas, zirkoon.
Perzik Perzikkleur, een mengsel van rood en oranje, maakt actief, maar is minder dominant dan rood. Het is de kleur die klachten van de huid en slijmvliezen verlicht en heelt.
Chakra: De kleur past energetisch en kleurtechnisch tussen het heiligbeen- en het zonnevlechtchakra, net twee vingers boven de navel. Dit is het zogenaamde ki-punt, het krachtpunt waarvan ook de Oosterse vechtsporten gebruik maken.
Perzik kristallen: agaat, honingcalciet, carneool, rhodochrosiet, rhodoniet, toermalijn.
Geel Geel maakt standvastig, geeft levensvreugde en een goed humeur. Het versterkt het verstand en bevordert een ontspannen houding tegenover andere mensen. Het stimuleert de spijsvertering en helpt het lichaam giftige stoffen af te voeren. Negatieve gedachten worden omgezet in positieve.
Chakra: zonnevlechtchakra. Alle gele stenen kunnen op de zonnevlecht gelegd worden.
Gele kristallen: apatiet, barnsteen, calciet, citrien, fluoriet, saffier, topaas, zwavel.
Goud Goud is de kleur van de wijsheid. Het helpt vergeven zonder jezelf geweld aan te doen. Goud helpt goed bij chronische huidkwalen als eczeem en acné. Het kan littekenweefsel verminderen. Goud is goed tegen depressies en stimuleert de spijsvertering. Het maakt vitaal en ondernemend.
Chakra: kruinchakra. Gouden kristallen kunnen boven het kruinchakra gelegd worden, maar kunnen ook als alternatief voor gele kristallen op de zonnevlecht gelegd worden.
Gouden kristallen: bariet, goud, koper, markasiet, pyriet, topaas.
Groen Groen is de kleur van hoop en vernieuwing, en ook de kleur van vertrouwen. Groen helpt om veranderingen door te voeren. De kleur geeft genezing en innerlijke vrede, rust en ontspanning. Groen heelt alle klachten die met relatieproblemen te maken hebben. Het symboliseert verbondenheid met de natuur.
Chakra: hartchakra. Groene kristallen kunnen op het hart gelegd worden. Ze worden daar vaak gecombineerd met roze kristallen, bijvoorbeeld groene aventurijn met rozenkwarts. Unakiet is een kristal dat zowel groen als roze is.
Groene kristallen: aventurijn, apatiet, diopsiet, dioptaas, epidoot, fluoriet, jade, malachiet, olivijn, saffier, smaragd, unakiet, uvaroviet, zirkoon, zoisiet.
Roze Roze is de kleur van zachtheid en vriendelijkheid. Het is de kleur van het kind en de kunstenaar. Roze is ook de kleur van de onvoorwaardelijke liefde en de ontvankelijkheid voor schoonheid en harmonie om ons heen. Roze helpt van het leven te genieten en oude wonden te helen.
Chakra: hoger hartchakra. Roze kristallen kunnen gelegd worden op het hartchakra of op de thymus, een energetisch punt tussen hart en keel.
Roze kristallen: aardbeienkwarts, dolomiet, kunziet, morganiet, rhodochrosiet, rhodoniet, rozenkwarts, toermalijn.
Turkoois Turkoois is een mengsel van groen en blauw. Deze kleur heelt emoties en hartzeer. Het kalmeert en regenereert het zenuwstelsel. Het is een goede kleur voor mensen die zichzelf wegcijferen; het stimuleert dat je eerst aan jezelf denkt. Turkoois troost bij gevoelens van eenzaamheid.
Chakra: geen chakra, maar het energetisch punt thymus. Turkooizen kristallen kunnen op het hart, de thymus en de keel geplaatst worden.
Turkooizen kristallen: amazoniet, aquamarijn, saffier, smithsoniet, turkoois.
Helderblauw Helderblauw is de kleur van de waarheid, die vrijmaakt. Het is ook de kleur van trouw. Blauwe kleuren horen bij creativiteit, communicatie, dadendrang en avontuur. Helderblauw opent onze horizon en stimuleert reislust. Blauw vertraagt de stofwisseling, waardoor ons lichaam voedingsstoffen beter kan opnemen. Het is een kalmerende steen, die een hoge bloeddruk omlaag kan brengen en pijn kan stillen. Het verlicht bij ontstekingen, hoofdpijntjes en maagklachten.
Chakra: keelchakra. Blauwe kristallen kunnen op het keelchakra gelegd worden, maar ook op voorhoofdchakra en kruinchakra.
Blauwe kristallen: calciet, celestien, fluoriet, hauyn, kyaniet, lapis lazuli, lazuriet, saffier, sodaliet, spinel, topaas, turkoois, zirkoon.
Indigoblauw Indigoblauw is een donkerblauwe kleur met een zweem rood. Het is verbonden met de nacht en geeft een gevoel van bestendigheid, eeuwigheid en respect. Deze kleur werkt uitstekend bij kwalen van de luchtwegen, bronchiën en longen. Het verlicht hoofdpijn en migraine, evenals voorhoofds- en bijholteontstekingen. Indigoblauw kalmeert en neemt pijn weg. Het helpt bij slapeloosheid en somberheid en vergroot het relativeringsvermogen.
Chakra: het voorhoofdchakra, oftewel het derde oog. Indigo kristallen kunnen vooral op het voorhoofdchakra, maar ook op keelchakra en kruinchakra.
Indigo kristallen: azuriet, fluoriet, kyaniet, lapis lazuli, saffier.
Paars Paars is de kleur van spirituele groei. Paars bestaat uit rood en blauw en verenigt dan ook alle kenmerken van deze twee kleuren. Paars combineert actie (rood) met wijsheid en bezinning (blauw). Het wekt de nieuwsgierigheid en inspireert tot meditatie en contemplatie. Het kalmeert de zenuwen en ontspant. Emotionele spanningen worden door paars weggenomen. Paars verlicht menstruatieklachten.
Chakra: het kruinchakra. Paarse kristallen kunnen boven de kruin en op het voorhoofdchakra gelegd worden.
Paarse kristallen: amethist, apatiet, fluoriet, sugiliet.
Grijs Grijs bestaat uit wit en zwart. Daarom zoekt deze kleur steeds naar de juiste balans, wat een twijfelend karakter met zich meebrengt. Grijs helpt bij het redden van schier onmogelijke opdrachten. Het geeft moed en hoop om door te gaan.
strong>Chakra: het aardechakra. Grijze kristallen kunnen op de chakra’s aarde, basis, heiligbeen en zonnevlecht gelegd worden.
Grijze kristallen: arsenopyriet, galeniet, grafiet, marcasiet, pyriet.
Zilver Zilver is de kleur van ridderlijkheid en geestelijke harmonie. Zilver maakt het mogelijk om beweging te brengen in een situatie die muurvast lijkt te zitten. Het helpt labiele emoties te onderdrukken en is kalmerend. Ook is zilver desinfecterend; het werkt goed tegen parasieten. Zilver helpt de waterhuishouding.
Chakra: alle chakra’s. Zilveren kristallen kunnen op alle chakra’s gelegd worden.
Zilveren kristallen: arsenopyriet, markasiet, platina, pyriet, zilver.
Bruin Bruin is de kleur van regeneratie. De kleur is een mix van geel, rood en blauw. Daardoor heeft het raakvlakken met alle andere kleuren. Bruin is wijs. Het maakt geduldig vanuit een besef van continuïteit; het leven gaat door. Bruin geeft ruimte en groei. Het is kalmerend en ontspannend en breekt blokkades af. Het troost en geeft het gevoel dat je gehuld bent in moederlijke liefde en bescherming.
Chakra: aarde, basis, heiligbeen, zonnevlecht. Bruine kristallen kunnen op alle chakra’s gelegd worden, maar vooral chakra’s lager dan de zonnevlecht, inclusief de zonnevlecht zelf.
Bruine kristallen: agaat, bariet, bronziet, sfaleriet, stauroliet, topaas, toermalijn, turitella-agaat, tijgeroog, tijgerijzer, zirkoon.
Zwart Zwart is de totale afwezigheid van kleur. Zwarte stenen absorberen al het licht. Ze geven geen licht af, maar nemen het op. Het is de kleur van de wijsheid en de concentratie. Zwart helpt je inzicht geven in jezelf en je drijfveren. Zwart geeft rust, veiligheid en geborgenheid. Het beschermt tegen - vooral geestelijke - blokkades en slecht deze waar nodig.
Chakra: het aardechakra. Zwarte kristallen worden gelegd op het aardechakra of het basischakra.
Zwarte kristallen: flint, git, obsidiaan, onyx, rookkwarts, zwarte diamant, zwarte toermalijn.
Kleurloos Kleurloos zien we als het licht door iets transparants valt, zoals glas of transparante bergkristal. Het kristal splitst geen afzonderlijke lichtkleuren af, maar concentreert het licht en geeft het af als een witte energie, die alle kleuren in zich heeft. Kleurloos, transparant wit staat voor zuiverheid, onschuld, welbehagen, eerlijkheid, onsterfelijkheid, reinheid en perfectie.
Kleurloze kristallen werken extra sterk als ze kristallen veelkleurige regenboogjes vertonen. Deze ontstaan door breking van licht in haarscheurtjes of vocht binnenin de steen.
Chakra: alle chakra’s, maar vooral het kosmisch chakra. Kleurloze kristallen kunnen op – maar ook tussen - alle chakra’s gelegd worden.
Kleurloze kristallen: apofylliet, bergkristal, diamant, fluoriet, haliet, kwarts, witte saffier, seleniet, witte topaas, ijslandspaat.