Hoe kun je stenen het beste bewaren?
Het bewaren van je stenen kan op vele manieren. Sommige mensen vinden het fijn om alle stenen zichtbaar op een plank of in een vitrinekast te leggen, gerangschikt op kleur. Anderen stoppen liever alle stenen in kleine kastjes met laatjes, gerangschikt op soort.
Het kan allemaal, er bestaan vele goede manieren van bewaren. Maar er bestaat geen 'beste' manier. En elke manier heeft zijn eigen energetische effect.
Bij elkaar of apart?
Kun je alle stenen bij elkaar bewaren, of bewaar je ze beter apart?
Je kunt je laten leiden door je gevoel voor kleur, vorm, compositie, harmonie, beschikbare ruimte. Doe wat jij prettig, fijn, mooi of praktisch vindt. Iedereen heeft zijn eigen manier.
Als je stenen bij elkaar legt, gaan ze elkaar versterken. De energie van stenen die je bij elkaar legt, gaat zich mengen. Dat is een verschijnsel waarvan we bewust gebruikmaken bij stenensetjes.
Dit mengen gaat vrijwel altijd goed. De meeste stenen kunnen goed met elkaar gecombineerd worden. Kijk maar eens naar wat er bij elkaar gevonden wordt in de natuur (dus zonder menselijke bemoeienis).
We hebben tot nog toe geen combinaties gevonden die elkaar tegenwerken. Wel hebben we combinaties gevonden waarbij de bijeengebrachte stenen elkaars werking extra versterken. Dat zijn supercombinaties zoals de drie-eenheid (bergkristal, amethist en rozenkwarts).
Je kunt ervoor kiezen de stenen stuk voor stuk uit te stallen, al dan niet in een eigen doosje. Ze kunnen elkaar dan niet raken. Dat heeft als voordeel dat je ze goed kunt zien en onderscheiden. Doosjes kunnen natuurlijk gemakkelijk in een lade of een grotere doos. Een steen in een doosje blijft in zijn eigen energie.
Plank, vitrine of laatjes?
Stenen op een plank bewaren, heeft voordelen. Je kunt ze goed zien en ook aanraken. Het nadeel is dat de stenen stoffig worden. Je moet ze dus af en toe ontstoffen.
Een vitrinekast heeft als voordeel dat de stenen daar stofvrij zijn, terwijl je ze toch goed kunt zien.
Pas echter op als je in de kast een spotje plaatst om de stenen mooi te verlichten.
Door de warmte van de lamp kan de temperatuur in de kast flink oplopen. Sommige stenen veranderen daardoor van kleur of formaat. Dit is een gevolg van chemische reacties of wisselwerking met andere stenen.
Kwik, zwavel, ijzer en koper bijvoorbeeld kunnen dergelijke veranderingen veroorzaken.
Het voordeel van laatjes is dat de stenen stofvrij blijven. Ook kun je ze gemakkelijk volgens een bepaald systeem opbergen. Ze liggen bovendien in een vrij constante temperatuur en in het donker, waardoor ze niet veranderen.
Het overduidelijke nadeel: je ziet ze niet.
Sommige mensen zweren bij dozen van hout en glas, of roodmetalen kastjes. In feite maakt het materiaal weinig uit.
Kleur bij kleur?
Veel edelsteentherapeuten kiezen ervoor om stenen kleur bij kleur te leggen. Op die manier versterken ze het kleurenaspect.
Vaak volgt de indeling de regenboog. Je ziet dan ook vaak vitrinekasten met per plank een kleur. Zwart en andere donkere kleuren liggen dan laag, en wit en transparant hoog. Ertussenin zie je dan planken rood, oranje, geel, groen, blauw en paars.
De achterliggende gedachte is dat elke kleur een bepaalde werking heeft. Wat je bij elkaar legt versterkt elkaar.
Rode stenen zijn activerend. Door rode stenen bij elkaar te leggen, wordt de activerende werking versterkt.
Oranje stenen maken vrolijk en actief, terwijl groene en blauwe stenen kalmerend zijn.
Lila en paarse stenen zijn neutraal. Paars is immers de combinatie van het activerende rood en het kalmerende blauw.
Zwarte stenen zijn aardend.
Soort bij soort?
Er zijn edelsteentherapeuten en verzamelaars die hun stenen soort bij soort leggen. Dus alle kwartsen bij elkaar, alle calcieten bij elkaar, alle toermalijnen, alle veldspaten, enzovoort.
Door meerdere exemplaren van een soort bij elkaar te leggen, versterk je energie van die soort.
Door alle kwartsen bij elkaar te leggen, wordt het kwarts-aspect, de energetische boodschap van het kwarts versterkt (eenheid, energie gevend, zuiverend, versterkend).
En leg je alle calcieten bij elkaar, dan wordt het calciet-aspect versterkt (opbouw).
En alle soorten beril bij elkaar versterken het helend effect van beril op de zintuigen (vooral ogen en oren), enzovoort.
Voordeel van soort bij soort leggen is ook: je weet precies wat je hebt. En je kunt niet per ongeluk een dubbelganger (lookalike) pakken.
Praktische aandachtspunten
Een praktisch aandachtspunt is de hardheid van een steen. Bewaar je stenen bij elkaar in een schaal of pot, dan kunnen harde stenen andere stenen met een lagere hardheid beschadigen. Leg daarom de zachtere stenen naast de andere stenen, of zorg dat ze bovenop liggen.
Let ook op het magnetisme. Het combineren van het magnetische magnetiet met het niet-magnetische hematiet heeft als resultaat dat de magnetiet niet meer magnetisch is, en dat de hematiet een beetje magnetisch wordt.
Twijfel je nog?
Besef goed dat je het niet fout kunt doen. Welk systeem je ook gebruikt, of dat nu soort bij soort of kleur bij kleur of familie bij familie is.
En laat je niet in de war brengen door allerlei voorschiften die heel streng klinken. Zo lees je helaas wel dat:
... het bij elkaar leggen van verschillende kleuren stenen nadelig werkt. De stenen zouden elkaar zo gaan tegenwerken en elkaar uitputten;
... je opaal, omdat de steen ongeluk brengt, in een metalen doos zou moeten bewaren;
... celestien altijd op een spiegel moet staan;
... obsidiaan altijd bedekt moet zijn met zwarte fluweel, omdat het zo'n krachtige steen is.
Dit zijn echter géén onwrikbare voorschriften. Doe wat voor jou goed voelt, wat bij jou (en jouw budget) past.
Of je een systeem kiest met je intuïtie of met je verstand, maakt niet zoveel uit. Als jij een systeem kiest dat bij jou past, zal dat voor jou goed werken.