Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Hoe kun je echte moldaviet herkennen?

moldaviet paardjeMoldaviet paardjeHet vaststellen of een ruwe moldaviet echt is, is lastig. Dat lukt niet goed met het blote oog. Veel beter gaat het met de hulp van een microscoop.

Moldaviet is zeldzaam en waardevol. De waarde van deze steen wordt uitgedrukt in karaten, net als bij diamant, saffier en robijn.

Dat maakt het aantrekkelijk voor oplichters om namaak-moldaviet op de markt aan te bieden. Dat kunnen stukjes verweerd groen glas zijn, zoals je op het strand kunt vinden.

Hoe pak je dit aan?

microscoop moldavietMoldaviet onder een mini-microscoop

  1. Onderzoek of je stukje moldaviet ergens beschadigd is. Ruwe moldaviet is zelden onbeschadigd.
  2. Breukvlakjes zijn glad en schelpvormig. Vind je zo’n glad vlakje, kijk hier dan met je microscoop doorheen. Echte, ruwe moldaviet laat vloeilijnen en insluitsels zien, bijvoorbeeld luchtbellen en een soort kronkelige wormen. Het is niet egaal van binnen.
  3. Lukt het niet om zo’n ‘venstertje’ te vinden? Dan kan het helpen om je moldaviet even onder de kraan te houden. Door het water lijkt de steen transparanter. Dit kan helpen om die onregelmatige interne structuur te ontdekken.

Heeft je moldaviet geen rommelige inwendige structuur?
En zijn er geen beschadigingen?
Dan heb je waarschijnlijk een nep-moldaviet.

 

 

Wil je meer weten over afzonderlijke stenen?

Saskia schreef ook artikelen over kenmerken en helende werking van afzonderlijke edelstenen, mineralen, gesteentes en fossielen. Zoals bergkristal, amethist, lapis lazuli, maansteen, magnetiet, vuursteen, zonnesteen en tientallen anderen.
Je vindt deze artikelen op de website Semoea Helende Edelstenen.