Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Mineralen: bouwstenen van je lichaam

skeletBotten bevatten veel calcium en aragoniet (foto: Tiia Monto/Wikimedia)Mineralen vormen niet alleen gesteentes en kristallen, ze zijn ook de bouwstenen van het menselijk lichaam.

Overal in ons lichaam zitten onmisbare mineralen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Calciet en aragoniet zijn het hoofdbestanddeel van botten van mens en dier. Onze botten bevatten ook apatiet en opaal.
  • Magnetiet en celestien zijn belangrijke hulpstoffen voor het binden van calciet in je botten.
  • Calciet, magnesiet en opaal zitten in onze weefsels en in organen.
  • Seleniet kun je vinden in onze lever, gal en nieren.
  • Opaal en calciet zitten in huid, haar, nagels en bindweefsel.
  • Ons gebit bestaat grotendeels uit hydroxylapatiet, aragoniet en fluoriet.
  • Fluoriet zit behalve in je tandglazuur ook in banden, pezen, bloedvaten, en vormt het oppervlak van de botten.
  • Haliet zit in maagzuur, bloed en plasma.

Deze mineralen zijn zo belangrijk omdat ze bepaalde chemische elementen bevatten. En dat zijn de elementen die ons lichaam nodig heeft.

Elementen komen altijd in gebonden vorm in ons lichaam voor. We nemen ze op uit ons voedsel.

Macro-elementen: veel nodig

Elementen waarvan je relatief veel nodig hebt voor het goed functioneren van je lichaam, heten macro-elementen. Deze worden gebruikt voor de vorming van weefsels en organen.

Twee erg belangrijke macro-elementen zijn waterstof en zuurstof. Deze vormen samen water, en ons lichaam bestaat voor tweederde uit water. Twee andere belangrijke macro-elementen zijn koolstof en stikstof. Samen zijn dit de vier basiselementen van ons lichaam.

Daarnaast is voor de opbouw van botten, spieren en andere weefsels ook veel natrium, calcium, magnesium, kalium, fosfor, zwavel en chloor nodig. Ons bloed bevat relatief veel ijzer.

Micro-elementen: weinig nodig

Elementen waarvan je slechts heel weinig nodig hebt, zijn de micro-elementen. Deze zijn vooral nodig voor allerlei processen in het menselijk lichaam, zoals de spijsvertering en de hormoonhuishouding. In grotere hoeveelheden zijn deze micro-elementen zelfs giftig.

Micro-elementen waarvan we slechts zeer minieme hoeveelheden nodig hebben, worden vaak sporenelementen genoemd.

Micro-elementen en essentiële sporenelementen zijn vooral koper, nikkel, chroom, mangaan, kobalt, zink, molybdeen, seleen, jodium, fluor, silicium en vanadium. Maar allerlei andere micro-elementen komen ook voor in ons gestel, waaronder goud.

Opvallend is dat ons lichaam dezelfde sporenelementen bevat als zeewater, en ook nog in exact dezelfde verhoudingen.

Aan welke elementen is een tekort?

tandenVeel mineralen in onze tanden (foto: Domna Evangelidou, Wikimedia Commons)Dit alles verklaart waarom bepaalde stenen hun specifieke werking hebben. Bijvoorbeeld: alle leden van de kwartsfamilie (zoals bergkristal, chalcedoon, opaal) bevatten silicium, dat bestanddeel is van huid, haar en nagels. Door een kwartsverbinding op de huid te dragen, kan een lokaal gebrek aan silicium opgeheven worden.

Omdat ons lichaam voelt welke edelstenen bepaalde tekorten kunnen opvullen, voel je je instinctief aangetrokken tot bepaalde stenen.

Edelsteentherapeuten kijken met een holistische blik en kunnen zo samen met jou bepalen aan welk element een tekort is, en welke edelsteen daar het beste op werkt.

 

Meer informatie over helende werking van elementen

 

Wil je meer weten over afzonderlijke stenen?

Saskia schreef ook artikelen over kenmerken en helende werking van afzonderlijke edelstenen, mineralen, gesteentes en fossielen. Zoals bergkristal, amethist, lapis lazuli, maansteen, magnetiet, vuursteen, zonnesteen en tientallen anderen.
Je vindt deze artikelen op de website Semoea Helende Edelstenen.