Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Heeft elke steen een helende werking?

Als een steen een natuurlijke oorsprong heeft, dan heeft hij in principe een helende werking. Een oprijlaan met grind, bijvoorbeeld, heeft zeer zeker een effect.

strand texelHet strand op Texel is zuiverend en versterkendOnze omgeving en ons huis kan tal van objecten bevatten van natuurlijke materialen, zoals graniet, marmer, gips, travertijn, vuursteen. Deze kunnen verwerkt zijn in standbeelden, kommen, schalen, tegels, aanrechtblad of nog iets anders. Dit heeft allemaal een werking.

Maar: het is lastig te bepalen wat dat effect nu is. Meestal ben je maar kort op je grindpad of in de buurt van dat marmeren standbeeld. Het effect van je grindpad is ook moeilijk te bepalen omdat grind meestal uit meerdere soorten steen bestaat.

Stenen voorwerpen zoals standbeelden of siervoorwerpen hebben bovendien effect op de ruimte waarin ze staan. In je huis hebben ze een rustgevende of zuiverende werking, maar buiten 'verwaait' het effect in meerdere of mindere mate.

Materialen als baksteen en beton hebben zo weinig effect in zich, dat je niet meer van een helende werking kunt spreken.

Bovendien: een steen heeft het meeste effect als je 'm langere tijd op je huid of in je broekzak draagt. Daarvoor zijn trommmelstenen, knuffelstenen en hangers zeer geschikt. Standbeelden en grindpaden minder....

Op het strand

Plekken in Nederland waar je mogelijk meer ervaart van de werking van de omringende omgeving, zijn onze stranden.

De stranden van Nederland bestaan voor het grootste deel uit mooi witgeel zand, bijna zuivere kwarts. De algemene werking van kwarts is zuiveren, reinigen en versterken. En het effect van het zout in onze zilte Noordzee is ook reinigend en versterkend.

Vrijwel iedereen voelt dit effect. En dat ligt dus echt niet alleen aan een vakantiegevoel!

In de mergelgrotten

Een andere plek waar je het effect van de samenstelling van je omgeving goed kunt voelen, zijn de mergelgrotten of -groeven in Zuid-Limburg.

rhodoniet aanrechtbladAanrechtblad met rhodoniet: beperkte werkingDe Limburgse mergel is gevormd tijdens het Krijt, een geologisch tijdperk van 66-145 miljoen jaar geleden. Ondergronds komt het in vrijwel geheel Nederland en grote delen van Vlaanderen voor. Maar in Zuid-Limburg zit het ook bovengronds.

Hier werd vroeger (en wordt ook nu nog) plaatselijk mergel gewonnen. Dat wordt gebruikt in de bouw, als onderdeel van cement. Mergel bestaat voornamelijk uit calciumcarbonaat, dat wij ook kennen als calciet, aragoniet en dolomiet.

De algemene werking van calciumcarbonaat is kalmerend en stabiliserend. Het absorbeert emotionele disbalansen en energetisch afval.

Wil je meer weten over afzonderlijke stenen?

Saskia schreef ook artikelen over kenmerken en helende werking van afzonderlijke edelstenen, mineralen, gesteentes en fossielen. Zoals bergkristal, amethist, lapis lazuli, maansteen, magnetiet, vuursteen, zonnesteen en tientallen anderen.
Je vindt deze artikelen op de website Semoea Helende Edelstenen.