Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Hebben alle kristalpunten kwarts dezelfde werking?

Alle kwartskristallen hebben zes zijden. De top heeft vaak schuin aflopende vlakken, die elkaar ontmoeten in een punt. Veel mensen denken dat deze kristalpunten er allemaal hetzelfde uitzien. Maar dat klopt niet.

De vorm van de top kan variëren, evenals de uiterlijke vorm van het kristal. Elk kristal heeft zijn eigen persoonlijkheid en kwaliteiten, en zijn eigen specifieke werking.

Voor de duidelijkheid: onder een kristalpunt verstaan we een los kwartskristal.
Kwartskristallen komen meestal voor in een groep kristalpunten, een cluster. Deze worden vaak gevonden op een rotsachtige ondergrond van vulkanische oorsprong, in de gasblazen die achterblijven na afkoelen van de lava.

In onderstaand overzicht zie je eerst alle vormen die de top kan hebben.
Daarna zie je de uiteenlopende habitus, de uiterlijke vorm waarin een kristal is gegroeid.
Steeds is genoemd welke werking de specifieke vorm heeft.


dubbeleinderDubbeleinder tweelingkristalTweelingkristal herkimer diamantHerkimer diamant cactuskristalCactuskwarts geodeGeode fadenkwartsFadenkwarts


Topvormen

De top van een kristalpunt kan verschillend gevormd zijn, van zes regelmatig gevormde driehoeken tot één groot vlak en vijf kleinere vlakken. Dat grote vlak kan drie tot acht hoeken vertonen.

 

Je kunt de tabellen op kleine schermen horizontaal scrollen

NAAMTOPVORMWERKING
Archivaris, Geheugenkristal of Recordkeeper archivarisKristal met driehoekjes die gegraveerd of opgelegd lijken. De driehoekjes kunnen op alle kanten en topvlakken van het kristal voorkomen. Ze zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Bevat kennis uit vroegere tijd. Die kennis kan tijdens meditatie onthuld worden.
Aardingskristal aardingskristalEen zeldzaam kristal met één groot achtzijdig vlak. Helpt ons in het dagelijkse leven met praktische zaken. Zorgt voor aarding en helpt je met beide benen op de grond te blijven.
Channelingkristal channelingkristalHeeft een groot zevenzijdig vlak, met een driehoekig vlak op de achterzijde. Helpt bij het vinden van antwoorden op innerlijke vragen. Maakt het mogelijk om tijdens meditatie informatie van het Hoger Zelf of uit de Kosmos te verkrijgen.
Generatorkristal generatorkristalKristal met zes gelijkvormige zijden. De punt wordt gevormd door zes ongeveer gelijkvormige driehoeken. Kan energie opwekken, opslaan en uitzenden. Wordt daarom vaak gebruikt bij meditaties, of om bepaalde wensen of gebeden naar de Kosmos te sturen.
Grootmoeder-grootvaderkristal
of Dowkristal
grootvadergrootmoederKristal met in de top om en om regelmatige driekantige en zevenkantige vlakken (7-3-7-3-7-3). Versterkt de werking van vooral channelingkristallen. Versterkt daarnaast het gevoel voor traditie en familiewaarden.
Isiskristal isiskristalKristal met een vijfzijdig vlak. Brengt je in contact met en versterkt je vrouwelijke energie.
Tweelingkristal of Relatiekristal tweelingkristalEen kristal met twee punten op een gezamenlijke basis. Helpt bij alle mogelijke relatieproblemen (met je partner, kind, broers/zusters, ouders, Hoger Zelf, collega's...).
Vensterkristal vensterkristalKristal met een venster, in dit geval een ruitvormig vlak tussen basis en punt. De ruit is gelijkmatig, als de ruit van het kaartspel. Goede hulp bij meditatie, om inzicht in je eigen beweegredenen te krijgen en je eigen beperkingen te doorbreken.
  tijdlijnverledenVensterkristal met tijdlijn naar het verleden: een naar links hellend rechthoekig vlak. Kan helpen inzicht te verkrijgen in het verleden.
  tijdlijntoekomstVensterkristal met tijdlijn naar de toekomst: een naar rechts hellend rechthoekig vlak. Kan helpen inzicht te verkrijgen in de toekomst.

 

Groeivormen

De habitus of geaardheid, de uiterlijke vorm waarin een kristal is gegroeid, kan enorm variëren.

De zes zijden kunnen gelijkmatig zijn, of juist niet. Ze kunnen zo ongelijk zijn, dat het kristal plat lijkt.
De zijden kunnen helemaal glad zijn, of butsen en putten hebben. Ze kunnen geheel of gedeeltelijk begroeid zijn met andere kristallen.
Soms groeien kwartskristallen in een kleiige ondergrond. In dat geval kunnen er dubbelpunters ontstaan.

 

Je kunt de tabel op kleine schermen horizontaal scrollen

NAAMHABITAT (GROEIVORM)WERKING
Archivaris, Geheugenkristal of Recordkeeper archivarisKristal met driehoekjes die gegraveerd of opgelegd lijken. De driehoekjes kunnen op alle kanten en topvlakken van het kristal voorkomen. Ze zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Bevat kennis uit vroegere tijd. Die kennis kan tijdens meditatie onthuld worden.
Brugkristal of Indringerkristal brugkristalEen kristal waarin een kleiner kristal geheel of gedeeltelijk is binnengedrongen. Dit type kristal verhoogt je spiritualiteit en beschermt je tegen ongewenste invloeden.
Cactuskwarts of Engelenkristal cactuskristalKristal met over alle zijden en vlakken kleinere punten. Geeft troost bij verdriet en rouw, en helpt tijdens het stervensproces. Krachtige ondersteuning bij hersenletsel. Lees meer over cactuskwarts
Dubbeleinder (een variant: Herkimer diamant) dubbeleinderHeeft aan twee uiteinden een punt. Herkimer diamant is een dubbeleinder met een uitzonderlijk hoge glans en breking, waardoor hij op een diamant kan lijken. Kan de verbinding tussen lichaamsdelen herstellen, waar die beschadigd was door breuk, verrekking of whiplash. Geeft doorzettingsvermogen en beschermt. Lees meer over dubbeleinders
Eendenmossel kristal eendenmosselkristalKristal die gedeeltelijk overgroeid is met kleinere kristallen. Geeft troost bij verdriet, vooral na sterven van een dierbare.
Fadenkwarts fadenkwartsGebroken en weer aan elkaar gegroeid kristal. Breuklijn lijkt op witte parallel lopende draden Ondersteunt zelfhelend vermogen van lichaam en geest. Helpt om tijdelijk verlaten plannen en projecten weer op te pakken. Laat beide hersenhelften beter samenwerken. Lees meer over fadenkwarts
Generatorkristal generatorkristalKristal met zes gelijkvormige zijden. De punt wordt gevormd door zes ongeveer gelijkvormige driehoeken. Kan energie opwekken, opslaan en uitzenden. Wordt daarom vaak gebruikt bij meditaties, of om bepaalde wensen of gebeden naar de Kosmos te sturen.
Geode geodeEen gasblaas in lava die gevuld is met kwarts, al dan niet verontreinigd. Het hart bevat vaak bergkristal. Beschermt, en stimuleert spirituele groei. Ook zeer geschikt om andere kristallen te reinigen en op te laden. Een (deel van een) geode die in een kamer is neergezet, zal de hele ruimte reinigen en opladen.
Groeibelemmerd
kristal
groeibelemmerdZiet eruit alsof erin gezaagd is. De bergkristal is begroeid met calciet kristallen en daardoor belemmerd in zijn groei. Heft energetische blokkades op.
Japanse tweeling japansetweelingDeze kristallen zitten aan de voet aan elkaar vast in een hoek van 90 graden. Om de aura te reinigen en te helen. Emoties zoals woede en jaloezie kunnen beter gehanteerd worden met dit type kristal.
Laserkristal laserkristalNaaldvormige kristal, extra lang en dun. Zeer geschikt voor het helen van de aura en ander energetisch werk. Helpt negatieve spiralen te doorbreken.
Lemurische kristal laserkristalGlashelder transparant, soms met gelige of donkerder tint. Ziet eruit als bevroren water. Zijkanten vertonen vaak een diverse gestreepte of geblokte tekening. Meditatie met een lemurisch kristal stimuleert je (vrouwelijke) sociale vaardigheden, zoals voor elkaar zorgen, samenwerken. Kan helpen je opdracht op Aarde te herinneren en er actief mee aan de slag te gaan. Vastgeroeste patronen worden herkend en doorbroken.
Lemurische regenboogkristal laserkristalGeen punt, maar een scherf glasheldere bergkristal, lichte rookkwarts of lavendelamethist, vol regenboogjes. Bevat veel licht en liefde, helpt oude herinneringen aan vroegere levens op te halen. Helpt je te zijn zoals je bedoeld bent, vol vertrouwen in jezelf en de toekomst.
Linksdraaiend
kristal
linksdraaiendKristal met een secundair vlak rechts naast het grootste vlak van de spits. Wordt morfologisch rechts-kwarts genoemd. Linksdraaiende bergkristal worden wel 'vrouwelijk' genoemd. Werkt oplossend, ontladend en verstrooiend; voert energie af. Helpt uitstekend bij het opheffen van spanningen en blokkades, en allerlei soorten pijn.
Openbaringskristal openbaringskristalKristal waarin zich een kleinere kristal heeft ontwikkeld. Helpt om diepe traumata uit jeugd of vorige levens weer boven water te krijgen en daardoor te verwerken.
Rechtsdraaiend
kristal
rechtsdraaiendKristal met vaak(!) een secundair vlak links naast het grootste vlak van de spits. Wordt morfologisch links-kwarts genoemd. Rechtsdraaiende bergkristal wordt wel 'mannelijk' genoemd. Werkt verdichtend, verzamelend; voegt energie toe. Werkt in op de stofwisseling en het zenuwstelsel. Verbetert en versterkt zowel de grove als de fijne motoriek, alsook de werking van het autonoom zenuwstelsel.
Regenboogkristal
(variant: Iriskristal)
regenboogkristalEen bergkristal met kleine interne breukvlakjes waarin het licht gebroken wordt. Iriskristal heeft extreem veel breukvlakjes en dus ook regenboogjes. Maakt vrolijk en vrij. Helpt je je dromen te verwezenlijken.
Lees meer over regenboogkristal en iriskristal
Scepterkwarts of
scepterkristal
skeletkristalKristal met verdikte top, als de scepter van een koning. Harmoniseert hormoonspiegels in bloed en helpt vaten schoon te houden. Versterkt immuunstelsel. Geeft energie en vitaliteit. Goed voor herstel van zware ziekte of operatie. Helpt vastgeroeste patronen te doorbreken.
Skeletkristal skeletkristalKristal waarvan de zijkanten sneller groeien dan de top; ziet er daardoor wat rommelig uit. Om tijdens meditatie contact te maken met de Oerbron.
Sleutelkristal sleutelkristalKristal met een drie- of vierzijdige inkeping ergens op het oppervlak. De sleutel naar antwoorden op prangende (levens)vragen, heling en spirituele groei.
Spookkwarts of Fantoomkristal spookkwartsKristal met groeilijnen of insluitsels van andere mineralen. Dit zijn duidelijke punten of piramides die ingegroeide kristallen lijken (schijnkristallen). Soms gaat het om vlekjes of stukjes van ingesloten materiaal. Geeft tijdens dromen en meditatie inzicht in vorige levens.
Tafelkristal tafelkristalEen platte, tabletvormige kristal Maakt vrolijk en helpt om ook bij tegenspoed de leuke kanten van het leven te zien.
Vage-lijnenkristal vagelijnenkristalKristal met in zich duidelijk zichtbare melkachtige, veervormige lijnen. Stimuleert de innerlijke en spirituele groei.
Yin-Yangkristal yinyangkristalDe meeste bergkristallen zijn aan de basis melkig wit en worden helder naar de punt toe. Yin-Yangkristal is voor de helft waterhelder, voor de helft melkig. Met de punt kan energie worden toegevoerd, met de basis kan energie worden afgevoerd. Bij pijn of wonden kan met de basis de pijn worden weggenomen. Wonden helen sneller als daarna met de punt (helende) energie wordt toegevoegd.
Zelf-Helend Kristal, Harmoniekristal of Verholen Kristal zelf-helendkristalEen geheel of gedeeltelijk gebroken kristal, dat later onder betere omstandigheden verder is gegroeid en zo zijn eigen wonden heeft hersteld. Stimuleert het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest. Ook het doorbreken van negatieve patronen, zoals verslavingen (roken, alcohol, werk, gokken), gaat gemakkelijker met de hulp van dit kristal.

 

Wil je meer weten over afzonderlijke stenen?

Saskia schreef ook artikelen over kenmerken en helende werking van afzonderlijke edelstenen, mineralen, gesteentes en fossielen. Zoals bergkristal, amethist, lapis lazuli, maansteen, magnetiet, vuursteen, zonnesteen en tientallen anderen.
Je vindt deze artikelen op de website Semoea Helende Edelstenen.