Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Invloed hardheid van een edelsteen

De hardheid van een edelsteen is van grote invloed op de helende werking. Hardere stenen werken sneller, en werken dieper in. De drager van een steen krijgt geestelijk als het ware dezelfde hardheid als de steen.

Ter illustratie: ijslandspaat, bergkristal en diamant zijn vergelijkbaar in kleur en transparantie. Alle drie stenen geven energie en versterken de werking van andere stenen. Maar het verschil in hardheid zorgt toch voor heel verschillende toepassingen:

gedenktafel Priedrich MohsGedenktafel met de hardheidsschaal van Friedrich Mohs in Wenen (Foto: Doris Antony)
  • Diamant is het hardste natuurlijke materiaal dat we kennen. Door zijn hardheid 'verhardt' de drager. Diamant is echt 'a girl’s best friend': door het dragen van een diamant zal een meisje zichzelf minder wegcijferen.
  • Bergkristal is niet erg zacht, maar ook niet erg hard. Dit is wat een doorsnee persoon nodig heeft.
  • IJslandspaat is heel zacht. Deze calcietsoort is heel geschikt voor kinderen.

 

Volgens de hardheidsschaal van Mohs

Voor het bepalen van de hardheid van stenen, werken we in de edelsteentherapie meestal met hardheidsschaal van Mohs, een schaal die loopt van 1 (het zachtst) tot 10 (het hardst).

De ontwerper van deze schaal, de Duitse geoloog en mineraloog Friedrich Mohs (1773-1839), bedacht een praktische manier om de hardheid van stenen vast te stellen. Dit deed hij door proefondervindelijk te testen welk mineraal een ander mineraal kan krassen. Diamant is de hardste steen en heeft de hoogste waarde 10. Met een diamant kan je dus ieder ander mineraal bekrassen.
De schaal stelt dus geen absolute hardheid vast. Het gaat alleen om de vraag of een mineraal harder of zachter is dan andere mineralen.

Mohs' benadering was niet nieuw: al in de antieke oudheid werden mineralen tegen elkaar aan gewreven om vast te stellen welke het hardste was.

Zelf kun je de hardheid van een mineraal globaal vaststellen door het te bewerken met een mes, vijl, munt of vingernagel.

Mohs koos tien bekende mineralen als ijkpuntren in zijn schaal. Hieronder zie je zijn indeling.

 

HardheidMineraalKrasinformatie
10 Diamant Hardste natuurlijke stof. Kan enkel gekrast worden met zichzelf
9 Korund (saffier, robijn) Krast alles, behalve diamant
8 Topaas Krast alles, behalve diamant en korund
7 Kwarts (o.a. bergkristal, amethist) Krast glas, staal, koper en de meeste andere stoffen
6 Orthoklaas Met een stalen vijl enigszins krasbaar
5 Apatiet Met een mes goed krasbaar
4 Fluoriet Met een mes enigszins krasbaar
3 Calciet Met een koperen munt krasbaar, met een stalen mes zeer goed snijdbaar
2 Gips Krasbaar al met een vingernagel
1 Talk Het zachtste mineraal. Krasbaar met elk van de andere

 

 

Meer informatie over het verband tussen uiterlijk en helende werking van stenen vind je in het artikel De betekenis van signatuurleer.