Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Aanbevolen: goede boeken over helende edelstenen

Welke boeken zijn aan te bevelen voor wie meer wil weten over helende edelstenen?
Hieronder bespreekt Saskia enkele favoriete titels.

 

Michael Gienger, Geneeskrachtige stenen, 96 blz. Uitgever Altamira Becht. ISBN 90 6963 721 9
cover-geneeskrachtigestenen
Een beknopt boekje voor wie snel informatie zoekt over helende stenen en hun beschikbaarheid.

Dit gidsje is een overzichtelijk naslagwerkje dat 430 geneeskrachtige stenen beschrijft. Door zijn geringe formaat past het in bijna elke jaszak en kun je het gemakkelijk meenemen naar beurzen of winkels.
Bij elke steen staat een fotootje, één regel beschrijving, en een beknopt maar helder geformuleerde weergave van de effecten van de steen op lichamelijk, verstandelijk (of mentaal), onderbewust (of ziels-) en geestelijk (of spiritueel) gebied.
Ten slotte valt lezen of een steen goed verkrijgbaar is. Het register bevat synoniemen waaronder sommige stenen gezocht moeten worden.

Michael Gienger, Handboek geneeskrachtige stenen. 416 blz. Uitgever Altamira-Becht. ISBN 90 6963 663 8
gienger-handboek
Dit boek is een must voor iedereen die zich met edelsteentherapie bezighoudt.

In dit handboek, met kleurenfoto's en heldere illustraties, wordt de helende kracht van ongeveer honderd stenen beschreven, van actinoliet tot zonnesteen.

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel, De wereld van rotsen en stenen, gaat over alle mineralen die ons omringen. Hoe zijn deze gevormd en hoe beïnvloeden ze ons?
Het tweede deel gaat over steenheelkunde Welke invloed hebben kristalvorm, chemie, transparantie, enz op de werking van een kristal?
In het derde deel worden de meest gebruikte heelstenen afzonderlijk behandeld. Na een beschrijving van uiterlijke aspecten, zoals kleur, transparantie en mineraalvorm, volgt een behandeling van de helende eigenschappen en de toepassingen.

Foto's tonen op fraaie wijze de speciale kenmerken van de kristallen.
Tenslotte bevat dit boek een lijst synoniemen en een therapeutisch register met de meest voorkomende klachten met daarbij horende steen.

Michael Gienger en Joachim Goebel, De genezende kracht van water en edelstenen. 204 blz. Uitgever Altamira Becht. ISBN 978 90 6963 768 6
cover genezende kracht van water en edelstenen
Een nuttig en praktisch boek voor wie zich wil verdiepen in het maken van edelsteenwater en wat daar allemaal bij komt kijken.

Door de juiste edelstenen aan water toe te voegen, is het mogelijk een lekker drinkwatertje of een effectief medicijn te maken. Zo is diamantwater een probaat middel bij hartklachten en smaragdwater bij ontstekingen.
Het boek gaat in op de voorwaarden die aan de kwaliteit en kwantiteit van de gebruikte stenen en het water gesteld worden. Zo kun je beter geen bewerkte, geverfde of bestraalde stenen gebruiken. Het boek bevat een lijst van schadelijke of giftige edelstenen en mineralen waarvan je beter geen watertje kunt brouwen.
Daarnaast bevat het boek combinaties van edelstenen die al vele malen hun effect hebben bewezen. Ook is er een lijst stenen die het meest in aanmerking komen voor het maken van edelsteenwater.

De auteurs vertellen over de voordelen en nadelen van het gebruik van edelsteenwater. Het water doordrenkt je hele lichaam, terwijl een hanger of opgeplakte steen lokaal werkt. Edelsteenwater kan net als een homeopathisch middel de klachten verergeren. In dat geval moet je tijdelijk stoppen en daarna de dosering langzaam weer opbouwen. Het bereiden van edelsteenwater kan op allerlei manieren, van een steen direct in het water leggen tot de steen in een reageerbuisje in het water hangen, of je glas op een plaatje edelsteen zetten.

Een inspirerend boekje met leuke edelsteencombinaties voor bijvoorbeeld het energetisch schoonmaken van een ruimte (door het water als spray te gebruiken), of een heerlijk ontspannend of juist sensueel badwatertje.

Judy Hall, de Kristallengids, deel 1. 400 blz. Veltman Uitgevers. ISBN 978 90 5920 338 9
judy hall, de kristallengids, deel 1
Een boek voor mensen die zich voor de geestelijke en spirituele werking interesseren.

Na een korte inleiding over de vorming, kenmerken en gebruikswijzen van kristallen, volgt een beschrijving van zo'n 250 helende kristallen. Van elk kristal wordt de helende eigenschappen en de werking op het fysieke lichaam en op geestelijk niveau beschreven.
Het boek eindigt met lijsten kristalvarianten; kristallen en de tekens van de dierenriem; kristallen en bijbehorende chakra's; kristallen ter heling of bescherming van de aura; kristallen bij organen en weefsels; voorspellen met kristallen; en nog veel meer.

De beschrijvingen zijn mooi en uitvoerig, de foto's zijn helaas soms onscherp of onduidelijk. Het boek bevat ook beschrijvingen van kwarts dat door een infusie met een edelmetaal een andere kleur en werking heeft gekregen, zoals de aqua aura (bergkristal met goud).

Judy Hall, de Kristallengids, deel 2. 400 blz. Veltman Uitgevers. EAN 978 90 4830 181 2
judy hall, de  kristallengids deel 2
Met de beschrijving van ruim 200 kristallen. Een aantal kristallen uit deel 1 komt terug, met extra info. Aan veel stenen uit dit boek wordt een hoge vibratie toegekend. Ook met de spirituele werking van een aantal Groenlandse stenen.

Leuk aan dit boek is de uitleg van de verschillende uiterlijke vormen die kwarts, meestal bergkristal, kan hebben. De stenen worden ruw, getrommeld of geslepen gebruikt.
Het bevat uitleg over het maken van edelsteenessence (wat ook wel elixer heet) en vingerpendelen, een kinesthetische manier van stenen testen. Tot slot een verklarende woordenlijst en register..
Judy Hall gaat in op kristallen voor energieversterking, reinigen van ruimtes en het kristal medicijnwiel.

Judy Hall, de Kristallengids, deel 3. 400 blz. Veltman Uitgevers. EAN 978 90 4830 783 8
judy hall, de kristallengids, deel 3
Dit derde deel bevat de spirituele, mentale, emotionele en fysieke werking van ruim 250 stenen, waarvan sommige al in deel 1 of 2 genoemd zijn. NIET MEER IN DRUK

Judy Hall beschrijft bijzondere stenen die op Madagaskar gevonden worden. Omdat de vibratie van de hele aarde verandert, komen nu kristallen tevoorschijn waaraan op dit moment behoefte is.
Speciale onderwerpen in dit boek zijn het werken met schedels en een uitgebreide beschrijving van de chakra's, waar ze zich bevinden en hun betekenis.

Werner Kühni en Walter von Holst, De genezende kracht van helende stenen en etherische oliën. 174 blz. Uitgever Deltas. ISBN-10: 90 447 1209 8
cover-kuhni-vonholst
Een praktijkboek voor natuurgenezers, edelsteentherapeuten en mensen die in de helende werking van stenen en aromatherapie geïnteresseerd zijn.

Dit handboek, rijk geïllustreerd, beschrijft hoe de 180 meest voorkomende kwalen en ziekten adequaat behandeld kunnen worden met edelstenen. Door de stenen te combineren met etherische oliën, wordt de werking krachtig gestimuleerd, stellen de schrijvers. Terwijl edelstenen vooral goed werken bij langer gebruik, werken de etherische oliën direct.

Eerst wordt kernachtig beschreven hoe je edelstenen kunt toepassen en verzorgen. Daarna volgt een beknopt overzicht van andere alternatieve geneeswijzen, zoals werken met zout, colloïdaal zilver en goud, kiezelzuurgel en groene mineraalaarde.
Het derde stuk bevat een uitgebreide klachtenlijst, van aambeien tot zwangerschapsklachten, met een uitvoerige beschrijving van de symptomen en de oorzaken. Bij elke klacht staat hoe stenen kunnen helpen. Bij elke klacht staan ook de geschikte etherische olieën.
Het vierde deel behandelt de werking van de aromatherapie, met een lijst van 24 etherische oliën met hun werking en een gebruiksaanwijzing.
Het laatste stuk behandelt de 99 gebruikte geneeskrachtige stenen, met een korte beschrijving hoe de stenen lichamelijk en emotioneel/psychisch op ons inwerken.

Mieke Roovers, De magie van edelstenen. 159 blz. Uitgever SGVMedia. ISBN 978 90 559 9194 5 (ISBN-10: 90 55991945)
omslag magie van edelstenenEen goed leesbaar boek over de relatie tussen edelstenen en diepere wijsheid, gezondheid en schoonheid.

Mieke Roovers is bekend geworden door haar edelstenencosmetica Maria Magdalena, waarin gemalen edelstenen zijn verwerkt. In dit boekje introduceert zij de wonderbaarlijke wereld van edelstenen. Ze vertelt hoe zij in aanraking kwam met edelstenen die niet direct bedoeld waren om jezelf mooier te maken, maar gebruikt werden als gezondheidssteen en meditatiesteen. Zij herintroduceert de magie in onze wereld, waarbij het on(der)bewuste een grote rol speelt.

Mieke Roovers gaat in op verschillende manieren van kijken, die ofwel door de ratio, ofwel door het gevoel worden gedomineerd. De gevoelskant is in onze huidige maatschappij weggestopt; alles moet wetenschappelijk te verklaren zijn. Maar daar worden mensen niet gelukkiger van. Juist met edelstenen kun je het contact met je gevoel, je intuïtie terugvinden. Een manier om dit te doen is meditatie.

Op lichtvoetige wijze doorspekt Mieke Roovers haar boekje met wetenswaardigheden over edelstenen, het onderhoud van je stenen, en hoe jij jezelf mooier, gezonder en heler kunt maken. Vrij veel informatie komt vanuit de oosterse leer. Met name de traditionele Chinese geneeskunst speelt een belangrijke rol.

Hazel Raven, De helende kracht van edelstenen. 160 blz. Uitgever Veldman. EAN 978 90 592 0516 1
hazel raven, de helende kracht van kristallenVoorkant van De Magie van EdelstenenDit boek begint net als veel andere boeken met een introductie waarom edelstenen effect hebben op ons lichaam. Klachten zijn het uitgangspunt. Het boek geeft vanuit een holistische blik per klacht een duidelijk overzicht wat er met edelstenen aan gedaan kan worden.

Deel 1 gaat over kristallen voor de behandeling van fysieke klachten als hoofdpijn, allergieën, hartkwalen, artritis en osteoporose.
Deel 2 beschrijft kristallen om emoties in balans te brengen. Voorbeelden van klachten zijn depressie, shock, angst, eenzaamheid.
Deel 3 gaat over kristallen om de geest te versterken. In dit deel staan behandelingen om chakra’s en meridianen in balans te brengen, fobieën, ontwikkelen van de intuïtie, en nog veel meer.

Het is een fijn boek en prettig in het gebruik. Opvallend is wel dat je de ene keer met een enkele goed verkrijgbare steen werkt, en dat een andere keer een flink aantal duurdere stenen nodig is. Met een of meer bergkristal, amethist en rookkwarts punten kom je al een heel eind. In totaal is wel een behoorlijk aantal stenen nodig, waaronder ten minste een angeliet, fenakiet, rubelliet, robijn, saffier en smaragd.
Bevat veel kleurenfoto's en een uitgebreid register.

Katrina Raphaell, Verlichting door kristallen. 172 blz. Uitgever Schors. ISBN 978 90 637 8146 0
katrina raphaell,  verlichting door kristallenVoorkant van De Magie van EdelstenenDit boek was een van de eerste boeken die ik over edelsteentherapie las. Het heeft een diepe indruk op me gemaakt, door de toegankelijke manier waarop het geschreven is en de logische opbouw:
• geschiedenis van het gebruik en geloof in werking van edelstenen;
• beschrijving van een flink aantal stenen;
• leggingen die voor iedereen bruikbaar en toepasbaar zijn;
• overzichten met chakra's, kleuren, bijbehorend teken van de dierenriem en natuurlijk de edelstenen. Locatie van de chakra's.

De foto op de achterkant maakt duidelijk dat de verschillende leggingen bij voorkeur met cabochons op de blote huid gedaan worden. Hier zijn veel verschillende soorten edelsteen bij nodig. Cabochons werken erg prettig, omdat ze een platte kant hebben, zodat een en ander goed blijft liggen. Maar cabochons vallen in een duurder segment dan ruwe of getrommelde stenen.

Dit boek is zeker must voor degene die meer over de werking van edelsteentherapie wil weten.
Het is onderdeel van een trilogie. Helaas zijn de andere twee boeken niet vertaald bij mijn weten.

Wil je meer weten over afzonderlijke stenen?

Saskia schreef ook artikelen over kenmerken en helende werking van afzonderlijke edelstenen, mineralen, gesteentes en fossielen. Zoals bergkristal, amethist, lapis lazuli, maansteen, magnetiet, vuursteen, zonnesteen en tientallen anderen.
Je vindt deze artikelen op de website Semoea Helende Edelstenen.