Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Invloed elementen op werking edelsteen

Hematiet met rutiel, mineralen met veel ijzer Elke edelsteen heeft zijn eigen specifieke werking op lichaam en geest. Die werking wordt grotendeels bepaald door de chemische elementen waaruit hij bestaat.


Een edelsteen bestaat uit een of meerdere mineralen.
Elk mineraal bestaat uit een combinatie van elementen.
En elk element heeft zijn eigen lichamelijke en geestelijke werking

Bevat een steen maar erg weinig van een element, dan werkt dat element vooral op geestelijk niveau. Bij grotere hoeveelheden is de werking vooral lichamelijk.

Sommige stenen bevatten ook nauwelijks meetbare sporen van bepaalde elementen. Vaak zijn die sporen verantwoordelijk voor de kleur en de werking.

 

Een voorbeeld: de verschillen tussen bergkristal en rozenkwarts

* Bergkristal en rozenkwarts bestaan beide grotendeels uit siliciumdioxide (SiO2). Die stof heeft vooral een helende werking op botten, huid, haren en tanden.
* Rozenkwarts bevat bovendien een beetje ijzer (Fe). Rozenkwarts is daardoor niet alleen helend voor botten, huid, haren en tanden. Dankzij het ingesloten ijzer werkt dit mineraal óók op het hart, de bloedsomloop en de bloedsamenstelling.
* Rozenkwarts bevat ook nog sporen mangaan (Mn). Dit veroorzaakt de roze kleur. De aanwezigheid van mangaan heeft ook helende effecten: rozenkwarts bevordert dat je lekkerder in je vel zit, en vergroot de liefde voor jezelf en je medemens.


De elementen waaruit een edelsteen bestaat, werken via de huid op lichaam en geest van de drager. Draag de steen bij voorkeur direct op de huid, of in een broekzak waar de handen er regelmatig langs gaan.
De stoffen worden via de huid en de aura opgenomen. Zo kan een tekort aan een mineraal worden aangevuld, of kan een teveel worden gestimuleerd het lichaam te verlaten.

Voor een goede werking is slechts een minimale hoeveelheid van een mineraal nodig. Daarin lijkt edelsteentherapie op homeopathie.

Let op: sommige elementen zijn giftig! Mineralen als cinnaber, realgaar en zwavel zijn wel te gebruiken, maar bij voorkeur onder begeleiding van een edelsteentherapeut.


Zie ook: Mineralen: bouwstenen van je lichaam

 

Overzicht helende werking elementen

Pyriet bevat veel ijzer en zwavel

(Schakel Javascript in om open/dichtklappen van de tekst te laten werken)

In onderstaand overzicht staan per element opgesomd:

  • helende werking
  • aanwezigheid in ons voedsel
  • bijbehorende chakra's
  • belang voor ons lichaam. Van sporenelementen (micro-elementen) hebben we slechts heel weinig nodig; Ze zijn belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam.
    Van macro-nutriënten (micro-elementen) hebben we betrekkelijk veel nodig; ze zijn belangrijk voor de opbouw van ons lichaam.
  • lijst met bijbehorende edelstenen en mineralen (klik om de lijst te tonen/verbergen)

 

Al
Aluminium
Werking: * Maakt losser, flexibeler, speelser, helpt veranderingen op gang te brengen. Kalmeert de zenuwen en heft fobieën op.
* Helpt zin en onzin van elkaar te onderscheiden, maakt realistisch en nuchter. Laat zien wie je echt bent en waar je groeimogelijkheden liggen.

Voeding: Aluminium zit in bakpoeders, graanproducten en bladspinazie. Koken in aluminium pannen geeft ook een beetje aluminium in de voeding. We hebben maar een piepklein beetje nodig.
Chakra's: thymus
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 0,063 gram aluminium, met name in het zenuwstelsel.

Lijst edelstenen/mineralen met aluminium
Sb
Antimoon
Werking: * Heeft een sterke werking op de huid, helpt bij allerlei soorten uitslag, eczeem, pukkeltjes, droge en gebarsten huid (lippen). Werkt in op de spijsvertering, helpt bij maag en darmproblemen, zoals brandend maagzuur, misselijkheid, opgeblazen gevoel. Ondersteunt de werking van de darmflora. Ondersteunt het hartritme.
* Helpt logisch denken en afstand te nemen van je emoties. Helpt frustraties niet af te reageren in slecht gedrag (onbeheerste woedeaanvallen, snoepen bij teleurstellingen).
* Maakt creatief en intuïtief. Helpt balans te vinden tussen idealen en dagelijkse bezigheden.

Voeding: Antimoon komt niet voor in ons dagelijks voedsel. Verbindingen met antimoon komen vrij bij het vervaardigen van petflessen. Wees daarom matig met het drinken van dranken uit petflessen. Veel antimoonverbindingen zijn giftig. Antimoon is bestanddeel van een braakmiddel.
Chakra's: hartchakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat een nauwelijks detecteerbare hoeveelheid, in longen, maag-darmstelsel, rode bloedlichaampjes, lever, milt en schildklier.

Lijst edelstenen/mineralen met antimoon
Be
Beryllium
Werking: * Helpt bij huidklachten en hormonale problemen, vooral indien ontstaan uit psychische problemen, zoals eczeem en bepaalde allergieën. Helpt bij klachten aan het beenderstelsel, en bij oogproblemen (bijziend, verziend).
* Vergroot de concentratie en geeft overzicht.
* Maakt dapper en doelbewust.

Voeding: komt nauwelijks voor in onze voeding. Het kan in bruine bonen, erwten, kidneybonen en peren zitten.
Chakra's: voorhoofdchakra
Geen sporenelement. Beryllium komt in lucht, water en bodem terecht als gevolg van natuurlijke processen en menselijke activiteiten. Het is bijzonder giftig en we hebben het amper nodig. Het menselijk lichaam bevat 0,000028 gram beryllium, in longen, bloed en maag-darmkanaal. Wat we teveel binnen krijgen, verlaat ons lichaam via natuurlijke weg.

Lijst edelstenen/mineralen met beryllium
Bi
Bismut
Werking: *Ondersteunt het zelfhelend vermogen van het lichaam bij lichamelijke klachten; vooral wondgenezing. Heeft een helende werking op alle slijmvliezen (mond, maag, darmen). Helpt zeer goed bij maagzweren.
* Maakt speels. Laat je de situatie accepteren zoals die is, om het beste ervan te maken.

Voeding: bismut zit niet in onze voeding, maar is een bestanddeel van geneesmiddelen (o.a. tegen verkoudheid, bronchitis, maagzweren, reumatiek, diarree, aambeien).
Chakra's: basischakra
Geen sporenelement. Toch bevat het menselijk lichaam tussen 0,001 en 0,015 gram bismut, vooral in het bloed..

Lijst edelstenen met bismut
B
Borium
Werking: * Wordt gebruikt in oogwater (boorwater), helpt na contact met irriterende stoffen. Ondersteunt de werking van het zenuwstelsel. Verlicht maag en darmklachten zoals misselijkheid, braken en krampaanvallen. Ook diarree en obstipatie kunnen met borium verlicht worden.
* Kalmeert de zenuwen, maakt rustig en kalm. Stimuleert het evenwichtsgevoel, zowel lichamelijk (tegen misselijkheid) als geestelijk (tegen paniekaanvallen).
* Geeft een gevoel van (gods)vertrouwen.

Voeding: Borium (of boor) zit in bladgroente, aardappels, wortels, peulvruchten, pinda’s, fruit, steenvruchten, honing.
Chakra's: hartchakra, alter majorchakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat 0,049 gram borium, in botten, nagels, haar en alle lichaamssappen (zoals bloed en urine).

Lijst edelstenen/mineralen met borium
Ca
Calcium
Werking: * Belangrijk voor de vorming van huid, nagels, haar, botten en tanden, die grotendeels uit calcium bestaan. Belangrijk voor de vorming van DNA en RNA. Reguleert het zuur-base-evenwicht in het lichaam. Werkt in op de zenuwprikkeloverdracht tussen zenuwen en organen of spieren. Zorgt voor het juiste hartritme. Ondersteunt de celstofwisseling, de opname van voedingstoffen uit het bloed en de afvoer van afvalstoffen via het bloed naar nieren en blaas. Stimuleert de schildklier en is daardoor belangrijk voor de juiste werking van allerlei hormonen. Stimuleert de bloedstolling. Noodzakelijk bij borstvoeding. Samen met magnesium zorgt het voor een goed functioneren van hart en bloedsomloop.
* Stimuleert de concentratie en het geheugen. Geeft inzicht en overzicht en daardoor zelfvertrouwen. Helpt bij angsten, helpt onredelijke angsten los te laten.
* Harmoniseert het tempo van lichamelijke en geestelijke groei.

Voeding: Calcium komt voor in zuivelproducten zoals melk, karnemelk, yoghurt, kwark en kaas; in eieren, in groene bladgroenten zoals spinazie en andijvie; in kool zoals boerenkool, witte kool en spitskool; in broccoli; in tuinkruiden zoals peterselie. Het zit bovendien in erwten, bonen, sojaproducten zoals tofu en sojamelk. Ook zit het in eetbare visgraat. Calcium zit in noten en zaden zoals sesamzaad en pinda’s, en in fruit (appels!). En het zit ook in hard leidingwater.
Chakra's: basischakra, heiligbeenchakra
Belangrijke macro-nutriënt. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 2 kilogram calcium, vooral (99%!) in botten en gebit, en (1%) in weefsels als spieren en bloed.

Lijst edelstenen/mineralen met calcium
Cl
Chloor
Werking: * Verhoogt de bloeddruk en helpt vocht vast te houden in de weefsels. Hierdoor vermindert stijfheid. Werkt ontgiftend, stimuleert de spijsvertering. Is samen met natrium en kalium verantwoordelijk voor de overdracht van zenuwprikkels. Belangrijk voor de hormoonhuishouding, en voor de zuurgraad van je lichaam.
* Maakt rustig en kalm, maakt ongevoeliger voor prikkels van buitenaf. Vermindert ziekten veroorzaakt door stress en spanningen.
* Geeft een optimistische en positieve instelling. Helpt jezelf vrij en onbelemmerd te voelen.

Voeding: Chloor zit in keukenzout, olijven, zeewier.
Chakra's: basischakra, heiligbeenchakra, zonnevlechtchakra
Belangrijke macro-nutriënt. Het menselijk lichaam bevat ca. 85 gram chloor, in huid, onderhuidse weefsels, skelet en bloed.

Lijst edelstenen/mineralen met chloor
Cr
Chroom
Werking: * Stimuleert de stofwisseling van vetten en koolhydraten. Helpt bij het in evenwicht houden van het bloedsuikergehalte in het bloed, en kan daarom nuttig zijn bij een beginnende suikerziekte. Helpt ook aderverkalking te helen en te voorkomen. Heeft invloed op de werking van de hypofyse, en daarmee op de vorming en werking van het groeihormoon. Is ontstekingsremmend en ontgiftend. Stimuleert de lever, waardoor de energie- en warmtehuishouding positief beïnvloed worden. Is pijnstillend.
* Stimuleert de geestelijke regeneratie. Maakt fantasievol en creatief.
* Bevordert alle processen van geestelijke heling en groei.

Voeding: Chroom komt voor in biergist, vlees, schaaldieren, volkorenproducten, kaas, eigeel, niet-geraffineerde suiker, peulvruchten, bladgroenten, broccoli, maïs, aardappels, tomaten, noten, champignons.
Chakra's: keelchakra
Belangrijk sporenelement. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 0,0021 gram, in lever, milt, zachte weefsels en skelet.

Lijst edelstenen/mineralen met chroom
F
Fluor
Werking: * Versterkt botten (osteoporose!) en tanden. Helpt cariës te verlichten en zelfs te voorkomen. Verlicht en verhelpt gewrichtsklachten als artritis (gewrichtsontsteking). Helpt bij problemen met huid en slijmvliezen, vooral bij klachten aan de luchtwegen (astma!). Stimuleert de werking van het zenuwstelsel en de werking van de grote hersenen. Vermindert allergieën (huiduitslag, eczeem) met een psychische oorzaak.
* Maakt flexibel, geconcentreerd en helpt bij leren en studeren, zowel door een meer gestructureerde aanpak als door een vergroting van de opnamecapaciteit.
* Geeft geestelijke vrijheid.

Voeding: Fluor komt voor in zonnebloempitten, eieren, melk, kaas, knoflook, vis, groene bladgroenten, noten. Het zit in leidingwater. Het is belangrijk voor een gezond en sterk gebit.
Chakra's: basischakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 2,60 gram, vooral in gebit en skelet, en darmen.

Lijst edelstenen/mineralen met fluor
P
Fosfor
Werking: * Is verantwoordelijk, samen met calcium, voor de vorming van botten en tanden. Calcium kan alleen maar opgenomen worden in combinatie met fosfor. Fosfor is daarom, net als calcium, heel belangrijk voor de vorming van DNA en RNA en de opbouw van cellen. Is belangrijk voor de energiestofwisseling in alle cellen en daardoor voor het totale regeneratievermogen van mens, dier en plant. Stimuleert de werking van de zenuwen en de hersenen. Helpt bij klachten aan de zintuigen, vooral ogen, gehoor en reuk. Is belangrijk voor het zuur-base-evenwicht in het lichaam, en voor de weerstand.
* Kalmeert sterke emoties en verbetert het humeur. Beschermt bij overgevoeligheid voor prikkels en invloeden van buitenaf; opent bij onverschilligheid.
* Geeft inzicht, maakt bewust en helpt je eigen leven te leiden. De naam fosfor is afgeleid van het Grieksw ‘phoosphoros’ (‘lichtdragend’), het brengt letterlijk licht in donkere situaties.

Voeding: Fosfor komt voor in groenten, vooral in maïs, champignons, kool en spruiten. Het zit in vlees (vooral orgaanvlees zoals lever), vis, zuivelproducten en in eieren, volkorenproducten, gedroogde abrikozen, chocolade, noten en zaden.
Chakra's: basischakra, zonnevlecht, kruinchakra
Belangrijke macro-nutriënt. Het menselijk lichaam bevat 770 gram fosfor, waarvan 85% in skelet en gebit zit.

Lijst edelstenen/mineralen met fosfor
Ge
Germanium
Werking: * Versterkt het immuunsysteem. Geeft balans en een goed gevoel voor evenwicht. Verlaagt een te hoge bloeddruk en verhoogt een te lage bloeddruk. Het is onderdeel van medicatie tegen kankers, aids en hiv.
* Maakt zonnig en geeft hoop. Helpt pijn en verdriet te dragen en te verwerken.
* Helpt zaken in het juiste perspectief te zien.

Voeding: Germanium komt voor in volkoren producten, knoflook, zuivelproducten, vlees, noten en zaden. Het versterkt het immuunsysteem.
Chakra's: zonnevlechtchakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat een nauwelijks detecteerbare hoeveelheid, in weefsels en organen, vooral in de thymus.

Lijst edelstenen/mineralen met germanium
Au
Goud
Werking: * Is verwarmend, net als de zon, en stimuleert de bloedsomloop en het hart. Geeft energie en maakt vitaal. Helpt bij problemen aan de geslachtsorganen. Harmoniseert de zenuwprikkels.
* Helpt bij somberheid en depressie, maakt gezellig en geeft plezier in fysieke zaken (voedsel, seks). Maakt zelfbewust, doelgericht en creatief.
* Helpt het ego te ontstijgen, maakt edelmoedig.

Voeding: Er zit een piepklein beetje goud in de schil van paarse groenten en paars fruit zoals aubergines, rode druiven, zwarte bessen en pruimen.
Chakra's: zonnevlechtchakra, kruinchakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 0,007 gram, waarvan een heel klein beetje (ca. 0,0002 gram) in bloed.

Lijst edelstenen/mineralen met goud
Fe
IJzer
Werking: * Is noodzakelijk voor de aanmaak van hemoglobine en rode bloedlichaampjes, kleurt het bloed rood en is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof via het bloed naar organen en spieren. Is nodig voor het goed functioneren van de spijsvertering (lever, milt en darmen). Geeft energie en kracht.
* Maakt actief en krachtig, en krijgshaftig. IJzer is traditioneel verbonden met Mars, de Romeinse oorlogsgod. Maakt ook eerlijk en oprecht.
* Stimuleert de geestelijke verwerking en maakt innerlijk kalm. Maakt alert.

Voeding: Belangrijke bronnen van ijzer zijn vlees, vis en eieren, maar ook peulvruchten, groene bladgroenten, broccoli, bloemkool, peterselie, pompoen, noten en niet-geraffineerde granen. Appels en peren en steenvruchten als druiven, abrikozen en pruimen, bevatten ook veel ijzer, vooral als ze gedroogd zijn. Vitamine C bevordert de opname ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen. Ons bloed is rood gekleurd door ijzer.
Chakra's: basischakra, heiligbeenchakra en zonnevlechtchakra
Belangrijke macro-nutriënt. Het menselijk lichaam bevat 4 tot 4,5 gram ijzer, vooral in bloed; ongeveer een kwart ervan zit in lever, milt en beenmerg.

Lijst edelstenen/mineralen met ijzer
I
Jodium
Werking: * Jodium is een onontbeerlijk sporenelement. Zorgt voor de juiste werking van de schildklier. Een tekort kan leiden tot krop (struma), groeistoornissen en verstoorde bloeddruk. Is ook nodig voor de vorming van rode bloedcellen en bepaalde eiwitten.
* Zorgt ervoor dat je geestelijk kunt groeien. Houdt de geest open voor positieve ervaringen

Voeding: Jodium komt voor in rood vlees, eigeel, noten, groene bladgroenten, maar ook in zeewier, zeevis en schaaldieren. Jozo zout is verrijkt met jodium. Het is belangrijk voor onze stofwisseling. Bakkers voegen jodium toe aan brood.
Chakra's: keelchakra
Belangrijk sporenelement. Het menselijk lichaam bevat zo’n 0,015 tot 0,020 gram, waarvan zo’n 80% in de schildklier zit.

Lijst edelstenen/mineralen met jodium
K
Kalium
Werking: * Is belangrijk voor de stofwisseling binnen de cellen, de druk in de cellen, en het bloed, en daardoor ook voor de werking van de nieren. Is samen met natrium belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels en de zenuwprikkel richting spieren en organen. Vooral de hartspier is gevoelig voor het kaliumgehalte in het bloed. Werkt in op de epifyse (pijnappelklier) en het dag-nachtritme. Is ook belangrijk voor het transport en de verwerking van glucose in de cellen.
* Maakt tevreden en kalm. Helpt pijn en ongemakken te accepteren. Werkt goed tegen een ochtendhumeur. Vergroot je gevoel van eigenwaarde en eigenliefde. Helpt jezelf niet als slachtoffer te zien, maar de situatie in eigen hand te nemen.
* Verbetert het observatievermogen. Helpt te relativeren.

Voeding: Kalium wordt opgenomen uit de dagelijkse voeding, uit bladgroente, fruit (bananen!), rozijnen, aardappelen, tomaten, vlees, brood en melk, maar vooral uit erwten en bonen.
Chakra's: hartchakra
Belangrijke macro-nutriënt. Het menselijk lichaam bevat ca. 150 gram, waarvan 98% in de cellen zit. vooral in spierweefselcellen en de rest in skelet, lever, rode bloedlichaampjes en onderhuids weefsel. De overige 2% zit in bloedplasma en interstitiële vloeistof (tussen de cellen).

Lijst edelstenen/mineralen met kalium
Co
Kobalt
Werking: * Is belangrijk bij de bloedvorming en de opname van ijzer Heeft een regenererende werking. Reguleert de werking van het sympathisch zenuwstelsel, brengt evenwicht bij problemen met het zenuwstelsel.
* Maakt flexibel en blij, geeft levensvreugde en verlicht melancholie. Maakt slim en sluw.
* Laat zien dat er ook spiritualiteit en geestelijke zaken bestaan.

Voeding: Kobalt zit in groene bladgroenten, vlees, orgaanvlees, vijgen, schaaldieren, melk, boekweit.
Chakra's: zonnevlechtchakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat 0,0014 gram kobalt, vooral in hart, lever en milt, en in mindere mate in alvleesklier, hersenen en serum.

Lijst edelstenen/mineralen met kobalt
C
Koolstof
Werking: * Komt overal in het menselijk lichaam voor, is een onmisbaar element voor alle levende wezens. Het gaat gemakkelijk verbindingen aan en komt dan ook in verschillende combinaties voor in het lichaam. Helpt bij abnormale aangroei van witte bloedcellen en bij onvoldoende werking van de lever, bij maag- en darmproblemen en bij chronische ontsteking van de dikke darm. Ondersteunt de groei en allerlei stofwisselingen.
* Helpt bij zowel de fysieke als de geestelijke groei.
* Vergroot intuïtie en spirituele groei.

Voeding: koolstof komt voor in verse groenten, vlees en vooral in granen en graanproducten. Door verbranding van voedsel (barbecue) ontstaan ook koolstofverbindingen – deze zijn echter niet gezond, zelfs kankerverwekkend.
Chakra's: basischakra
Belangrijke macro-nutriënt. Het menselijk lichaam bevat 16,1 kilogram koolstof. Het is de stof waaruit ons DNA bestaat en het zit derhalve in al onze weefsels.

Lijst edelstenen/mineralen met koolstof
Cu
Koper
Werking: * Is belangrijk voor de opname van ijzer uit het bloed en de vorming van rode bloedlichaampjes. Ondersteunt de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtsorganen en helpt bij menstruatiestoornissen. Stimuleert de werking van de zenuwen en de hersenen, de celademhaling en de celgroei. Speelt een rol bij de pigmentatie van huid en haar. Is krampverlichtend en ontstekingsremmend. Heeft een antibacteriële werking. Helpt bij gewichtsproblemen. Is belangrijk voor de opname van vitamine C.
* Stimuleert de fantasie en maakt creatief. Helpt bij verwarring en helpt problemen op te lossen. Helpt bij grote geestelijke angst, depressiviteit, zenuwinzinkingen en allerlei psychosomatische klachten.
* Laat het gevoel voor schoonheid en esthetiek groeien. Maakt rechtvaardig en vriendelijk naar je hele omgeving.

Voeding: Koper komt voor in vis en schaaldieren, peulvruchten, soja, noten, cacao, avocado’s, lever, eigeel, volkorenproducten, paddestoelen (champignons).
Chakra's: Hartchakra en thymus
Belangrijk sporenelement. Het menselijk lichaam bevat 0,07 gram koper, tweederde daarvan zit in skelet en spierweefsel.

Lijst edelstenen/mineralen met koper
Li
Lithium
Werking: * Verlaagt de bloeddruk. Is kalmerend bij geestelijk en lichamelijk lijden (onrust, angsten, zenuwpijnen) en opbeurend. Helpt tegen aderverkalking (arteriosclerose) en houdt de bloedvaten en gewrichten soepel. Werkt uitstekend bij reuma en jicht.
* Werkt uitstekend tegen depressies en somberheid. Maakt geheugen en concentratie beter. Geeft zelfvertrouwen.
* Helpt accepteren wat toch niet anders kan.

Voeding: onze voeding bevat gelukkig weinig lithium, want we hebben er maar zeer weinig van nodig. Het komt voor in eieren, vlees en vis.
Chakra's: zonnevlechtchakra en voorhoofdchakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat 0,0021 gram lithium, waarvan zo’n 80% in bloed zit, en de rest in het skelet.

Lijst edelstenen/mineralen met lithium
Pb
Lood
Werking: * Heeft een ontgiftende werking, vooral bij vergiftiging door zware metalen waarbij ingewanden zijn aangetast. Helpt goed tegen steenvorming, spieratrofie en -pijnen.
* Maakt vrij en blij. Helpt de realiteit weer te vinden bij hallucinaties en illusies.
* Geeft structuur en helpt een vast dag-nachtritme te ontwikkelen en vast te houden. Bevordert zelfbeheersing en plichtsbesef.

Voeding: Het menselijk lichaam heeft maar zeer weinig lood nodig. Door goedkope blikvoeding of loden waterleidingen krijg je al snel te veel lood binnen. In Nederland waren de leidingen vroeger van lood, totdat de gevaren van lood bekend werden. In oude huizen kunnen nog loden leidingen zitten, maar in nieuwe huizen worden ze niet meer aangelegd.
Chakra's: basischakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat zo’n 0,119 gram lood, vooral in skelet en gebit, en ook in hersenen, lever en nieren.

Lijst edelstenen/mineralen met lood
Mg
Magnesium
Werking: * Is onmisbaar voor gezonde botten, tanden, zenuwen en spieren. Ontspant spieren en zenuwen, waardoor lood een gunstige invloed heeft op spier en vaatkrampen, krampachtige hoofdpijnen, migraine en darmkolieken. Is noodzakelijk voor de productie van DNA, voor de spijsvertering, voor de werking van bloed en hart. Maakt de botten steviger. Voorkomt ader- en weefselverkalking.
* Is kalmerend en rustgevend, sust hevige emoties. Maakt vredig en blij. Vergroot de fysieke en geestelijke belastbaarheid.
* Geeft een positieve levenshouding. Laat je jezelf accepteren zoals je bent. Vergroot eigenliefde en daardoor ook naastenliefde.

Voeding: Magnesium komt voor in pitten en noten, donkergroene bladgroenten, vis en schaaldieren, avocado, fruit (appels!), gedroogd fruit en volkorenproducten.
Chakra's: basischakra, heiligbeenchakra, zonnevlechtchakra
Belangrijk macro-nutriënt. Het menselijk lichaam bevat ca. 25 gram, de helft daarvan in het skelet, de rest in de zachte weefsels.

Lijst edelstenen/mineralen met magnesium
Mn
Mangaan
Werking: * Beïnvloedt de werking van het hart en speelt belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het beenderstelsel. Ondersteunt de vruchtbaarheid en verlicht problemen aan de geslachtsklieren. Is belangrijk bij de vetstofwisseling en de bloedsuikerspiegel.
* Vergroot mededogen en gevoeligheid. Laat geestelijke en psychische wonden genezen. Laat wraakgevoelens verdwijnen, en liefde en vertrouwen toenemen.
* Laat zien dat iedereen zijn eigen belevingswereld heeft en laat je die van anderen respecteren.

Voeding: Mangaan komt voor in onder andere volle granen, noten, rozijnen, aardappelen, wortels, bietjes, bladgroenten, eieren, vlees, peulvruchten en koffie.
Chakra's: hartchakra en thymus
Belangrijk sporenelement. Het menselijk lichaam bevat tussen 0,010 en 0,020 gram, waarvan bijna de helft opgeslagen in het skelet. Zit ook in lever, alvleesklier en nieren.

Lijst edelstenen/mineralen met mangaan
Mo
Molybdeen
Werking: * Voor een gezond gebit. Is belangrijk voor het aanmaken van allerlei enzymen, proteïnen en genetisch materiaal, het DNA. Helpt het lichaam te ontgiften.
* Maakt creatief en inventief.
* Voor geestelijke groei

Voeding: Molybdeen zit in zaden en pitten, erwten en linzen, eieren, orgaanvlees, zuivelproducten en sojaolie. Het is nodig om ijzer en koper uit de voeding te helpen opnemen.
Chakra's: miltchakra, zonnevlechtchakra
Belangrijk sporenelement. Het menselijk lichaam bevat zo’n 0,007 gram, vooral in hormoonklieren, skelet, lever en nieren.

Lijst edelstenen/mineralen met molybdeen
Na
Natrium
Werking: * Is belangrijk voor de water- en zouthuishouding van het lichaam. Houdt vocht vast in weefsels en beïnvloedt hiermee de osmotische druk in het bloed. Bij te weinig natriumzouten in de lichaamsvochten vermeerdert de vochtafscheiding via de nieren. Zorgt samen met kalium voor de juiste zuur-baseverhouding in het bloed. Belangrijk voor de bloeddruk en een goede werking van zenuwen, spieren en organen.
* Geeft structuur en helpt patronen te ontwaren en te volgen.
* Geeft gevoel voor tradities en continuïteit. Maakt standvastig en doelbewust.

Voeding: Natrium zit in keukenzout. Het zit ook in kaas, spek, gerookt vlees, brood. Kant-en-klaarvoedsel bevat altijd natrium (vanwege de conserverende werking), maar vaak veel meer dan goed voor ons is.
Chakra's: hartchakra
Belangrijk macro-nutriënt. Het menselijk lichaam bevat ca. 100 gram, vooral in bloed en de vloeistof buiten de cellen.

Lijst edelstenen/mineralen met natrium
Ni
Nikkel
Werking: * Is als sporenelement belangrijk voor de juiste werking van het bloed, en de opname en verwerking van ijzer door ons lichaam. Stimuleert de lever en daarmee de ontgifting. Werkt goed bij hoofdpijn.
* Geeft gevoel van geborgenheid en vertrouwen. Verjaagt steeds terugkerende nachtmerries. Versterkt het regeneratievermogen en maakt vitaal.
* Maakt vindingrijk en speels.

Voeding: Nikkel zit vooral in vlees en visproducten, maar ook in chocola, noten, koffie, thee en volkorenproducten. Verrassend genoeg zit het ook in leidingwater. We hebben er maar weinig van nodig. Bij mensen die allergisch zijn voor nikkel, gaat het vaak om een voedselallergie in combinatie met een contactallergie. Je huid komt in aanraking met nikker via een ring, horloge, ketting, oorbellen, bh-beugels of -sluiting.
Chakra's: basischakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 0,007 gram nikkel, vooral in skelet, speeksel en alvleesklier.

Lijst edelstenen/mineralen met nikkel
Se
Selenium
Werking: * Is belangrijk voor het hart en stimuleert de lever. Beschermt samen met vitamine C tegen de kwalijke gevolgen van omgevingsvervuiling (meeroken, verpakkingsmaterialen). Kan bepaalde vormen van kanker voorkomen.
* Maakt flexibel en jong, houd je vitaal.
* Brengt je in contact met hogere geestelijke waarden.

Voeding: Selenium (seleen) komt voor in eieren, vis, vlees, volkoren- en zuivelproducten. Het zit ook in uien, knoflook, tomaten, broccoli en bloemkool. Seleen wordt nogal eens toegevoegd aan kunstmest, waardoor we via onze voeding extra seleen binnen krijgen.
Chakra's: hartchakra
Belangrijk sporenelement. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 0,0035 gram, het meeste daarvan in schildklier en spierweefsel.

Lijst edelstenen/mineralen met selenium
Si
Silicium
Werking: * Is goed voor huid, haar, nagels, botten en bindweefsel. Stimuleert de calciumstofwisseling. Ondersteunt het immuunstelsel en versterkt het lymfestelsel. Werkt uitstekend bij chronische verkoudheden. Stimuleert tot op DNA-niveau de celstofwisseling en celdeling. Wonden genezen sneller met silicium. Houdt jong en vitaal, verbetert de werking van alle zintuigen.
* Geeft hernieuwde energie bij uitputting en oververmoeidheid, maakt stabiel en evenwichtig. Helpt jezelf open te stellen voor nieuwe dingen.
* Helpt harmonieus om te gaan met de situatie en altijd jezelf te blijven.

Voeding: Silicium zit in graanproducten, zilvervliesrijst, sojaproducten en citrusvruchten. Ook appels bevatten dit mineraal.
Chakra's: basischakra, heiligbeenchakra
Belangrijke macro-nutriënt. Het menselijk lichaam bevat ca. 18 gram, waarvan het meeste in verbindende weefsels van aorta, trachea, botten en huid, haar en nagels.

Lijst edelstenen/mineralen met silicium
Sr
Strontium
Werking: * Is als element schadelijk, maar in minerale vorm helpt het bij verhardingen in organen, weefsels en botten. Helpt bij zenuwontstekingen en heeft een harmoniserend effect op de spiertonus. Helpt bij vernauwde vaten en chronische spierspanning. Zorgt ervoor dat er nieuw botweefsel wordt aangemaakt.
* Geeft verlichting bij benauwende situaties. Als de nacht het donkerst lijkt, brengt strontium het lichtpuntje. Geeft een optimistischer kijk op het leven.
* Geeft structuur en stabiliteit.

Voeding: Strontium zit in zuivelproducten, orgaanvlees, groenten.
Chakra's: zonnevlechtchakra en hartchakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 0,35 gram, vooral op en in het skelet, en in het gebit.

Lijst edelstenen/mineralen met strontium
Sn
Tin
Werking: * Heeft een uitgesproken werking op de hersenen, verlicht en heelt spasmen en verlammingen door geblokkeerde zenuwen. Werkt ook zeer goed bij chronische ademhalingsproblemen en darm- en lever(gal)kolieken. Heeft effect op de smaak- en reukzin.
* Helpt ideeën en gevoelens in vorm of actie om te zetten. Maakt tolerant en enthousiast, sociaal en vriendelijk.
* Helpt om dromen waar te maken. Inspireert en brengt verborgen talenten aan het licht.

Voeding: Ingeblikt eten bevat vaak tin, afkomstig van de verpakking. Ons lichaam heeft zeer weinig tin nodig.
Chakra's: voorhoofdchakra en kruinchakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 0,014 gram, zit in skelet en longen.

Lijst edelstenen/mineralen met tin
Ti
Titanium
Werking: * Is nodig voor een rechte groei en goede houding, en heeft vooral effect op de botten. Versterkt het hart en de longen. Is ontstekingsremmend (keelontsteking, longontsteking, nierontsteking, enz.).
* Maakt vitaal en opgewekt. Helpt bij onvruchtbaarheid en een verstoord seksleven. Helpt bij voortijdige zaadlozingen.
* Maakt oprecht en onafhankelijk.

Voeding: Titanium zit in vlees en zuivelproducten. Titanium komt vooral voor in de witte kleurstof die gebruikt wordt voor voedingsmiddelen en cosmetica.
Chakra's: hartchakra, keelchakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat slechts zeer weinig titanium. Wat we opnemen, verlaat ons lichaam weer via natuurlijke weg.

Lijst edelstenen/mineralen met titanium
V
Vanadium
Werking: * Is zeer giftig, maar in minerale vorm is het ontstekingsremmend, vooral bij oogklachten.
* Maakt soepel en vrij, helpt niet terughoudend en gereserveerd te zijn, maar je emoties vrij te uiten.
* Helpt een negatieve instelling om te zetten in een positieve.

Voeding: Vanadium zit in vis, orgaanvlees, sojaproducten.
Chakra's: hartchakra, voorhoofdchakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat zo’n 0,0021 gram, vooral in bloed en skelet.

Lijst edelstenen/mineralen met vanadium
Ag
Zilver
Werking: * Is antibacterieel, verkoelend en pijnstillend. Stimuleert de onbewuste levensfuncties en brengt de organen in balans; heelt hierdoor veel linkszijdige hoofdpijnen. Vergroot de vruchtbaarheid van vrouwen. Ondersteunt de bloedsomloop en de lymfe-omloop. Is goed voor het gezicht en het gehoor. Verlicht evenwichtsstoornissen en duizeligheid.
* Laat de emoties vrij stromen, en helpt om emoties te verwoorden of in actie om te zetten. Stimuleert de fantasie en het verbeeldingsvermogen. Helpt zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied de balans in evenwicht te houden.
* Brengt je vrouwelijke kant naar boven. Helpt om in harmonie met de natuur te leven. Stimuleert gevoelens voor traditie en gemeenschapszin.

Voeding: Zilver komt niet voor in voedsel
Chakra's: zonnevlechtchakra, keelchakra, voorhoofdchakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat tussen 0,0001 en 0,0002 gram, in lever, milt en nieren.

Lijst edelstenen/mineralen met zilver
Zn
Zink
Werking: * Is belangrijk voor de vorming van allerlei hormonen voor groei en energievoorziening. Ondersteunt het immuunsysteem, stimuleert de groeihormonen en de geslachtshormonen, is onmisbaar voor de vorming van vruchtbaar sperma. Speelt belangrijke rol bij wondgenezing. Een tekort aan zink kan leiden tot zeer vette huid en haren (overmatige talgvorming). Is belangrijk voor de zintuiglijke waarneming, voor het zien van kleuren en kijken in de schemering. Beschermt tegen schadelijke stoffen en straling van buitenaf.
* Is belangrijk voor de werking van de hersenen, de ontwikkeling van het intellect. Ondersteunt bij zwakte en uitputting. Helpt ook bij slaapproblemen (door malen).
* Stimuleert een goede en heldere communicatie. Helpt veranderingen tot stand te brengen.

Voeding: Zink komt voor in vlees, vis, schaaldieren, bonen, linzen, sojaproducten, noten, zonnebloempitten, sesamzaad, eieren en volkorenproducten.
Chakra's: basischakra, heiligbeenchakra, voorhoofdchakra, kruinchakra
Belangrijk sporenelement. Het menselijk lichaam bevat ongeveer 231 gram. Zit in alle lichaamsweefsels, waarvan 85% in botten en spieren, 11% in huid en lever, en de rest in alle andere weefsels.

Lijst edelstenen/mineralen met zink
Zr
Zirkonium
Werking: * Werkt sterk op de lever, werkt ook heel goed bij menstruatiestoornissen. Zirkonium wordt in de tandheelkunde gebruikt voor het maken van mooi witte protheses.
* Geeft heldere dromen en inzicht in de symboliek daarvan. Helpt angsten los te laten.
* Helpt te leren inzien wat echt is en wat niet.

Voeding: Zirkonium komt niet noemenswaardig in onze voeding voor.
Chakra's: kruinchakra
Sporenelement. Het menselijk lichaam bevat ca. 0,035 gram, wordt gevonden in het skelet.

Lijst edelstenen/mineralen met zirkonium
O
Zuurstof
Werking: * Is belangrijk bij alle verbranding, ook die in ons lichaam. Wordt verbruikt bij onze stofwisseling en geeft daardoor energie.
* Maakt helder en alert. stimuleert verandering.
* Geeft actie en plezier.

Voeding: Ons lichaam neemt zuurstof op uit de lucht en brengt het via het bloed naar alle cellen.
Chakra's: keelchakra
Belangrijke macro-nutriënt. Het menselijk lichaam bevat 42,7 kilogram zuurstof, vooral in de de vorm van water. Zit als gas in de longen, en als vloeistof in bloed en andere lichaamssappen.

Lijst edelstenen/mineralen met zuurstof
S
Zwavel
Werking: * Is onderdeel van allerlei eiwitten, hormonen en enzymen. Is noodzakelijk voor de vorming van verhoornde weefsels, zoals opperhuid, haren en nagels. Heelt allerlei huidaandoeningen, zoals psoriasis en schimmelinfecties. Stimuleert de uitscheiding en versterkt het immuunsysteem.
* Toont de werkelijke oorzaken van bepaalde situaties en ziektebeelden. Helpt bij verstrooidheid en verwarring, maakt geïnteresseerd en oprecht.
* Maakt je bewust van je schaduwzijde en helpt daarmee te leren omgaan.

Voeding: Zwavel komt voor in uien, knoflook en bonen. Zwavelverbindingen worden gevonden in kool, melkproducten en eieren.
Chakra's: basischakra, heiligbeenchakra, zonnevlechtchakra
Belangrijke macro-nutriënt. Het menselijk lichaam bevat 140 gram, het zit in de bouwstenen van je DNA, dus in al je cellen, en het zit in huid, haar en nagels.

Lijst edelstenen/mineralen met zwavel


Belangrijkste informatiebron voor de chemische samenstelling van mineralen: Minerals by chemical composition op de Engelstalige mineralenwebsite Webmineral.
Zie ook de Wikipedia: Samenstelling van het menselijk lichaam

In de tabel is bij het aantal gram dat van een element voorkomt in het menselijk lichaam uitgegaan van een lichaamsgewicht van 70 kilogram. Reken zelf uit welke hoeveelheid van een bepaald element bij jouw lichaamsgewicht hoort: hoeveel element in jouw lichaam?

.