Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Bewijzen voor helende werking van edelstenen

De kwestie van wetenschappelijk bewijs voor de helende werking van edelstenen is onderwerp van veel discussie. In Nederland wordt edelsteentherapie over het algemeen beschouwd als 'onzin' en 'wetenschappelijk onbewijsbaar'. Maar in Duitsland is edelsteentherapie een volkomen geaccepteerde vorm van alternatieve therapie.

Een van de belangrijkste auteurs op het gebied van edelsteentherapie is de Duitse natuuronderzoeker Michael Gienger. Hij had veel ervaring met het testen en gebruiken van edelstenen, en hij publiceerde alleen resultaten die vele malen herhaald en bewezen zijn.

Zijn eigen ervaringen – genezing van een hardnekkige voorhoofdsholteontsteking en bronchitis met een smaragd – waren voor Gienger aanleiding om vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond diep in deze materie te duiken.

Empirisch bewijs

Michael Gienger (1964-2014)De manier waarop Gienger de werking van stenen op mensen begon te onderzoeken, was dezelfde als die voor het testen van medicijnen wordt gebruikt. Een groep mensen droeg gedurende vier tot zes weken een bepaalde steen die ze nog niet kenden. Alle lichamelijke en geestelijke verschijnselen die ze waarnamen, werden opgeschreven en regelmatig met de hele groep besproken.

De resultaten waren verbazingwekkend! Toen alle stenen waren getest en de resultaten vergeleken, werd duidelijk dat de bevindingen zozeer overeenkwamen, dat toeval uitgesloten kon worden.

De testpersonen kwamen uit alle geledingen van de samenleving en waren van alle leeftijden. Hun ervaringen zijn de basis van de boeken die Michael Gienger over helende stenen geschreven heeft. (Zie ook: Wat zijn goede boeken over edelstenen?)

Deze manier van werken wordt empirisch genoemd. Door te observeren en te vergelijken kom je tot een bewijs dat op waarneming berust.

Gemeenschappelijke ervaringen

Een dergelijke empirische manier van testen hebben ook de edelsteentherapeuten van het samenwerkingsverband Semoea (onder wie ikzelf) jarenlang gebruikt. Een onbekende steen hielden ze enige tijd bij zich, en daarna wisselden we hun ervaringen uit.

En ook wij hebben gemerkt dan ongeveer 80 procent van de ervaringen gemeenschappelijk is. Wij weten dus vanuit eigen ervaring dat edelstenen een bepaald effect kunnen hebben. En dat effect is het ondersteunen van ons zelfhelend vermogen.

Elke steen heeft zijn eigen specialisme, zijn eigen werkingsgebied. Sommige stenen steunen het zelfhelend vermogen van het bloed, andere dat van je huid of van je bewegingsapparaat. Maar uiteindelijk moet ons lichaam het zelf opknappen. De stenen zijn slechts een hulpmiddel.

Wisselwerking

behandeling edelsteentherapeutEdelsteentherapeut aan het werk

Veel critici vinden het bewijs onvoldoende en gaan er van uit dat edelsteentherapie niet werkt. Maar er zijn vele argumenten die hun gelijk ondermijnen.

Voor veel zaken die men in het verleden geloofde zonder een wetenschappelijke onderbouwing, wordt tegenwoordig met nieuwe onderzoeksmiddelen wel het bewijs geleverd. Zo weten we ondertussen dat onze voeding voldoende vitamines en mineralen moet bevatten om gezond te blijven.

Het belang van sporenelementen is ook al wetenschappelijk bewezen. Diezelfde mineralen en sporenelementen zitten in edelstenen.

De wisselwerking tussen onze huid en edelstenen is ook duidelijk. Parels blijven het mooist als ze op de huid gedragen worden. Draag je ze niet en berg je ze niet zorgvuldig op, dan beginnen ze te schilveren en worden ze lelijk.
Turkoois, een poreus gesteente, wordt juist dof en verandert van kleur door intensief huidcontact.
Talkpoeder (fijn vermalen speksteen) dat je op je huid doet, absorbeert overtollig vocht en verzorgt de huid omdat het een beetje vettig is.

En voel zelf maar eens het verschil tussen met een bergkristal trommelsteen of met een lapis lazuli trommelsteen over je huid te gaan!

Inbeelding?

ficus met aventurijnDe ficus wordt opgepept door aventurijn op de aarde te leggenVaak wijzen critici erop dat het hier puur om een placebo-effect zou gaan, werking op basis van inbeelding.

Een placebo-effect bestaat bij tal van erkende geneesmiddelen. Het is een soort inbeelding: het vertrouwen in de werking van een middel is beslissend voor het werkelijke effect ervan.

Ook bij edelstenen werkt dat mechanisme. En dan is het dragen van een mooie hanger of een knuffelsteen in de broekzak vaak te verkiezen boven het slikken van allerlei chemische middelen met bijwerkingen. Chemische middelen waarvan het positieve effect soms niet eens wetenschappelijk bewezen is....

Bovendien: ook baby's, dieren en planten reageren goed op edelstenen. Zo kun je, bijvoorbeeld, de kamerplant ficus oppeppen door aventurijn op zijn aarde te leggen. Dat is toch een bewijs dat er niet alleen maar een placebo-effect optreedt.

 

Wil je meer weten over afzonderlijke stenen?

Saskia schreef ook artikelen over kenmerken en helende werking van afzonderlijke edelstenen, mineralen, gesteentes en fossielen. Zoals bergkristal, amethist, lapis lazuli, maansteen, magnetiet, vuursteen, zonnesteen en tientallen anderen.
Je vindt deze artikelen op de website Semoea Helende Edelstenen.