Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Wat is energetische edelsteentherapie, en hoe werkt het?

rutielkwartsCabochon van rutielkwarts, steen van hoop en vertrouwenEnergetische edelsteentherapie is een holistische therapie die voor het helen van emotionele, spirituele, fysieke of mentale klachten edelstenen, mineralen en gesteenten gebruikt.

Een andere naam voor edelsteentherapie is lithotherapie, afgeleid van het Griekse woord lithos ('steen').

In de energetische edelsteentherapie zijn edelstenen onze belangrijkste werktuigen. De edelstenen zijn - net als wij - individuen met bepaalde eigenschappen en karakters. Daarvan maken we als edelsteentherapeut gebruik.
Door edelstenen op energetische punten op het menselijk lichaam te leggen, kan er een uitwisseling plaatsvinden tussen mineraal en mens. Naast oplegging kan die uitwisseling ook via, bijvoorbeeld, dragen van een hangertje of armbandje, drinken van kristalwater of insmeren met edelsteenolie.

Let wel, sommige stenen moet je één tot drie maanden dragen voordat je iets van de werking merkt.

We geven tijdens onze consulten ook vaak adviezen over levensstijl, voeding en lichaamsbeweging. Want ook die factoren kunnen bijdragen aan verlichting van de klachten.

De combinatie van de werking van de stenen en het volgen van de adviezen maakt dat je je beter kunt gaan voelen.

 

1. Ziekte: verstoring van de balans

Volgens de holistische denkwijze die hoort bij energetische edelsteentherapie, vormen het lichaam, de geest en de ziel van een mens samen één geheel, een uniek mens. Lichaam, geest en ziel moeten met elkaar in evenwicht zijn, wil iemand zich gezond en prettig voelen.
Op het moment dat één van deze drie niet goed functioneert, verdwijnt de balans en kan iemand zich ziek voelen. Als het evenwicht weer wordt hersteld, is de patiënt genezen.

Tijdens het leven zijn ziekte en gezondheid in voortdurende energetische uitwisseling, alles is een voortdurende beweging, alles stroomt. Alles is energie en heeft zijn eigen unieke trillingsfrequentie.
Die energie noemen we ‘universele energie’ of ‘levensenergie’. Het is de kracht die de atomen vormt en het hele universum doordringt. Andere veelgebruikte benamingen zijn: God, Schepper, Al.

De levensenergie stroomt via ons kruin en de chakra’s naar binnen, en via meridianen verder naar onze organen en weefsels. Is een orgaan of deel van ons ‘zijn’ verstoord in het ontvangen of het doorgeven van deze energie, dan verandert de trilling. Daardoor kunnen disbalans en ziekte ontstaan.

 

2. Heling: in balans brengen

Om weer gezond te worden, slikken mensen traditioneel medicijnen. Maar die medicijnen richten zich meestal op symptoombestrijding. Echt gezond en heel worden doen we helemaal zelf. Ons lichaam heeft een immense zelfhelende kracht.
Holistische geneeswijzen, zoals de energetische edelsteentherapie, stimuleren die zelfhelende kracht. Dit gebeurt door niet alleen de symptomen van een ziekte of disbalans aan te pakken. Ook de oorzaak wordt aangepakt. Hierdoor kan waarlijke genezing of heling plaatsvinden.

 

3. Edelstenen: doorgeven van energie

Edelstenen zijn zuivere ontvangers van de levensenergie. Door hun unieke vorm, structuur en samenstelling kunnen zij de energie omvormen en doorgeven, herkenbaar voor ons lichaam en onze geest.
De energiebanen en energetische doorgifte worden hersteld. Heling en een nieuwe balans zijn het effect. Vanuit deze heling of balans pakt ons lichaam het zelfgenezingsproces weer op.
Alles wat wij hoeven te doen, is de gesteldheid van de ‘patiënt’ herkennen en de juiste edelstenen te gebruiken op de juiste plaatsen en onder de juiste omstandigheden.

rozenkwarts hartHartje van rozenkwarts Een rozenkwarts, bijvoorbeeld, is de steen van de onvoorwaardelijke liefde. Deze hoort bij het hart en het hartchakra. Door rozenkwarts op iemands hart te leggen, kan diens hart vervuld raken van onvoorwaardelijke liefde. Dit wordt over het algemeen niet bewust ervaren, maar resulteert wel in een prettiger gevoel en meer harmonie met de omgeving.

Een edelsteen die iemand bij zich draagt, zal altijd een bepaalde werking hebben - of je dat nu wilt of niet, of je het gelooft of niet. Veel mensen dragen een amuletje of ander dingetje omdat het geluk, voorspoed of een goede gezondheid brengt. Waarom dan niet een mooie steen?

 

4. Het kiezen van de juiste stenen

Edelsteentherapeuten onderzoeken wat iemand nodig heeft om weer in balans te komen. De behandeling beperkt zich niet tot bestrijding van de symptomen. Ook de oorzaak van een klacht moet blootgelegd en behandeld worden. Belangrijk zijn hierbij niet alleen het lichaam, maar ook levensomstandigheden en persoonlijkheid.

Bij het kiezen van de juiste helende stenen gebruiken edelsteentherapeuten een combinatie van signatuurleer en moderne wetenschap. De signatuurleer kijkt vooral de uiterlijke kenmerken van een steen, zoals vorm, kleur en transparantie. Deze methode is net zo oud als de edelsteentherapie zelf. Tegenwoordig is het mogelijk om daarnaast ook fysieke gegevens zoals de hardheid, dichtheid, chemische samenstelling en kristalstelsels te gebruiken.

De werking van een edelsteen of mineraal kan in grote lijnen voorspeld worden aan de hand van vorm, kleur, belijning, tekening en patronen, hardheid, dichtheid, textuur, vorming, transparantie, chemische samenstelling en kristalstelsel.

 

Lees ook: Bewijzen helende werking edelstenen

Wil je meer weten over afzonderlijke stenen?

Saskia schreef ook artikelen over kenmerken en helende werking van afzonderlijke edelstenen, mineralen, gesteentes en fossielen. Zoals bergkristal, amethist, lapis lazuli, maansteen, magnetiet, vuursteen, zonnesteen en tientallen anderen.
Je vindt deze artikelen op de website Semoea Helende Edelstenen.