Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Wat te doen bij fibromyalgie? (2)

saskia horjusdoor Saskia Horjus

Wat is een goede steen voor fibromyalgie? De conclusie uit de vorige blog was dat voor fybromyalgie helaas geen helende stenen bestaan. Er zijn wel stenen die helpen bij de acceptatie van de klachten, stenen die je houding ten opzichte van jezelf en je kwaal kunnen veranderen. En er zijn ook stenen die de klachten kunnen verlichten. Welke stenen helpen bij welke klachten?

1- Laag zelfbeeld

Mensen met fybromyalgie vinden meestal dat ze niet veel waard zijn. De rozenkwarts en de petaliet zijn zeer geschikte stenen om het gevoel van eigenwaarde te herstellen en de trauma's te verwerken.

Ook helpen deze edelstenen hen om (weer) te genieten van het mooie, het goede en het warme om zich heen, om volop te genieten met alle zintuigen van kleuren, geuren, smaken en vormen. En vooral niet van anderen te verwachten wat zij zichzelf onthouden.

De zwarte toermalijn en de shungiet worden daarbij gebruikt voor een betere afvoer van de negatieve energie. Zo komen ze beter bij de kern van zichzelf.

Met een confronterende steen, zoals een regenboogobsidiaan, worden ze geconfronteerd met zichzelf. Daardoor komen ze sneller uit hun slachtofferrol.

Mensen met fibromyalgie balen vaak van zichzelf omdat ze niets doen. De combinatie rode jaspis + bergkristal of hematiet kan helpen om in actie te komen. De weg terug naar hoe je zou moeten zijn, zal niet kort zijn; ze moeten loslaten wat ze al een heel leven gedaan hebben.

Ze sluiten de creativiteit bij zichzelf af en doen daar niets mee. Rozenkwarts helpt om de creativiteit te laten stromen.

2- Slaappatroon

amethist edelsteenAmethist kan helpen bij slaapproblemenMensen met fibromyalgie hebben slaapproblemen. Het lukt maar moeilijk om in diepe slaap (delta-slaap) te geraken; velen komen niet eens in dit stadium.

Met name tijdens die diepe slaap herstelt het lichaam zich van de vermoeienissen van de dag, worden weefsels hersteld en afvalstoffen afgevoerd. Verschillende hormonen, in het bijzonder groeihormoon (HGH = Humaan GroeiHormoon), zijn hierbij belangrijk. Helaas hebben de getroffen mensen, vooral door de slaapproblemen, structureel een te laag gehalte groeihormoon in hun bloed. Dit maakt dat het lichaam zichzelf moeilijk kan herstellen.

Amethist kan helpen om dieper te ontspannen, en beter in slaap te vallen en door te slapen. Amethist heeft een gunstig effect op de epifyse die het slaap-waakritme regelt.

3- Gemoedstoestand

Onvoldoende verkwikkende slaap leidt op de langere duur tot een gevoel van futloosheid, vermoeidheid en ongeconcentreerdheid. Het kan zelfs leiden tot somberheid, angsten en fobieën.

Rutielkwarts is een belangrijke heelsteen tegen deze klachten. Rutielkwarts bestaat uit bergkristal dat energie geeft, en rutielnaaldjes die helpen focussen.

De ongeconcentreerdheid kan goed verbeterd worden met fluoriet.

4- Immuunsysteem

Groeihormoon heeft een groot effect op alle weefsels. Indirect regelt dit hormoon de afweer tegen ontstekingen, het aanmaken van nieuwe witte bloedlichaampjes en antilichaampjes. Die zijn nodig om virussen en infecties te kunnen bestrijden. Groeihormoon regelt de vloeibaarheid van het bloed en zodoende ook de doorbloeding van alle weefsels.

De bindweefsels van een persoon met fibromyalgie worden niet goed doorbloed. Rode jaspis + bergkristal helpen voor een betere doorbloeding en ondersteuning van het immuunsysteem.

pijnpunten fibromyalgiePijnpunten bij fybromyalgie (bron: Wikipedia)

5- Buikklachten

Onvoldoende doorbloeding leidt weer tot onvoldoende voeding van het spierweefsel, en onvoldoende afvoer van afvalstoffen. Het gevolg is stijfheid van de spieren en pezen en nabijliggende organen, voortdurende spierspanning en verminderde overdracht van zenuwprikkels. En de opeenhoping van afvalstoffen leidt tot verzuring en de beruchte tenderpoints (pijnpunten). Door de verhoogde spierspanning wordt ook de spijsvertering, de werking van de darmen, vertraagd. Dat kan weer leiden tot verstopping en buikpijn.

Rode jaspis + bergkristal helpen de totale doorbloeding en de vorming van nieuwe bloedlichaampjes, wat de toevoer van voeding en zuurstof en afvoer van afvalstoffen uit de weefsels verbetert. Rode jaspis is een van de belangrijkste heelstenen bij buikklachten die te maken hebben met verstopping en diarree.

Septarie of fluoriet zijn goede stenen tegen de verzuring van de weefsels.

6- Pijn en oververmoeidheid

Constante gespannenheid van de spieren, in combinatie met het tekort aan herstellende slaap, zijn de oorzaken van de hevige pijnen die dat een persoon met fibromyalgie kan ervaren. Dit resulteert ook in een gevoel van complete uitputting.

In combinatie met hematiet verbeteren rode jaspis + bergkristal de soepelheid van de weefsels en spieren. Met een hematiet, magnetiet of zwarte toermalijn wordt ook spierpijn bestreden. Door een staafje zwarte toermalijn op de pijnlijke peesaanhechtingen te richten, kan de pijn daar beduidend verminderen.

 

Extra: edelstenen voor specifieke klachten

Schrik maar niet van de lengte van onderstaande opsomming, want:
- niet al deze symptomen/klachten hoeven aanwezig te zijn;
- niet al deze symptomen worden door fibromyalgie alleen veroorzaakt;
- al deze symptomen treden doorgaans niet gelijktijdig op;
- niet alle mensen met fibromyalgie hebben dezelfde symptomen.

Amethist: Toename van gewicht overdag die 's nachts weer verdwijnt; huidklachten
Aventurijn: Onregelmatige hartkloppingen, rugpijn, eczeem, huiduitslag, allergische uitslag
Barnsteen: Hoorproblemen, ruisen/fluiten in de oren
Bergkristal: Prikkelbare en spastische darm
Blauwe chalcedoon: Verhoogde lichaamstemperatuur, weergevoeligheid, heesheid, hoesten, keelontstekingen, droge slijmvliezen (ogen, mond, keel, vagina, enz.)
Carneool: Gevoel van kriebelen, prikkelen of doofheid in de handen, 'slapende' handen of voeten, haaruitval. Tintelend gevoel, extra gevoeligheid voor kou, onvoldoende doorbloeding. Steenkoude, blauwe koude handen en voeten
citrien hangerCitrien kan helpen bij gezwollen handen en voetenChrysocolla: Pijnlijke menstruatie, verstoorde hormoonhuishouding, krampachtige pijn in het onderlijf
Citrien: Gezwollen blaas, zichtbaar gezwollen handen, voeten en gezicht (of gevoel van gezwollen handen), zwakke aandrang, vasthouden vocht
Gele jaspis: Veelvuldige diarree maar ook verstopping, moeilijke ontlasting, misselijk gevoel
Mosagaat: Hoorproblemen, ruisen/fluiten in de oren, overgevoeligheid voor geluid
Onyx: Haaruitval
Rode granaat: Verminderd libido
Smaragd: Vluchtig uitvallen van het gezichtsvermogen
Sodaliet: Stemmingswisselingen
Toermalijn: Allergische reacties, overgevoelige huid, pijngevoel bij aanraking
Zwarte toermalijn + blauwe chalcedoon: Hoofdpijn of migraine, gevoeligheid voor weersomslag