Over Stenen en Edelsteentherapie

.

Een schitterend boeket

saskia horjusdoor Saskia Horjus

Op de tentoonstelling Catharina, de Grootste in het Amsterdamse museum Hermitage waren veel (letterlijk) schitterende bezittingen te zien van deze Russische keizerin uit de 18e eeuw.

Snuifdozen versierd met emaille of diamantjes, een verzameling prachtige cameo's, een gouden stamboom met zilveren vruchten waarin de familieleden zijn gegraveerd, en nog veel meer....

Hoogtepunt voor mij was een bosje bloemen in een vaasje.

Het is dan ook een heel bijzonder bosje bloemen, een werkje van juwelier Jérémie Pauzié. De bloemen zijn gemaakt van edelstenen en staan in een vaasje van bergkristal.

stenenboeket pauzieEdelstenenboeket van Jérémie Pauzié, gezien in de HermitageIn de 18e eeuw lieten adellijke families prachtige, levensechte boeketjes van edelstenen vervaardigen, als symbool van hun rijkdom. Het boeketje van Pauzié is indrukwekkend. Als je ernaar kijkt, zie je fonkelende bloemen, gewichtloos op hun steel.

Pauzié was van oorsprong een Zwitsers-Franse juwelier en kunstenaar (1716-1779). Al jong verhuisde hij met zijn vader naar Sint Petersburg, waar hij zijn opleiding volgde.

In 1740 opende hij zijn eigen atelier. Zijn klanten waren Russische adellijke families en het keizerlijke hof. Hij heeft een hele serie edelsteenboeketten gemaakt voor Elisabeth, de schoonmoeder van Catharina.

Het boeketje op de foto bevat bloemen waarin heel wat edelstenen zijn gebruikt: saffieren, smaragden, robijnen, granaten, diamantjes in briljant en roosslijpsel, spinel, chrysoliet, agaat, topaas, citrien, turkoois, cacholong, onyx.

Verwerkt zijn ook glas en groene zijde voor de blaadjes. Schitterend!

 

 

stenenboeketDetail stenenboeket van Pauzié, gezien in de Hermitage

 

kroon catharina de groteReplica van de grote keizerskroon van het Russische rijk (gefotografeerd in Hermitage Amsterdam)Behalve maker van dit boeketje is Pauzié ook een van de makers van de grote Russische tsarenkroon. Deze werd in 1762 speciaal ontworpen en vervaardigd voor de  kroning van Catharina.
Deze kroon, met z'n vele diamanten en prachtige rubelliet (rode toermalijn) in top, was ook te bewonderen op de tentoonstelling.

 

De tentoonstelling Catharina, de Grootste. was te zien in museum Hermitage Amsterdam, van 18 juni 2016 t/m 15 januari 2017.

 

Aanmelden nieuwsbrief

dubbeleinder

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en andere nieuws over helende stenen, mineralen en gesteentes? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Je ontvangt een e-mail om je aanmelding te bevestigen